Gazâlî'de tenzih anlayışı
Al-Ghazali's tanzih sentiment
- Tez No: 604222
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA KORKMAZGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsanlık tarihi boyunca Tanrı'nın keyfiyyeti hakkında değerlendirmeler yapılmış ve buna bağlı olarak çeşitli Tanrı tasavvurları ortaya çıkmıştır. İslâm dininin Allah tasavvurunun merkezini tevhid inancı oluşturmaktadır. Tevhid inancının özünü ise tenzih prensibi oluşturmaktadır. Dolayısıyla İslâm düşüncesinin bütünüyle tevhid ve tenzih prensibini esas alması, onun en özgün cihetini oluşturmaktadır. 'Gazâlî'de Tenzih Anlayışı' adlı bu çalışımamızda İslâm düşüncesinin teşekkülünde başrol oynamış tenzih doktrini, Gazâlî'nin fikirleri özelinde tartışılmıştır. Gazâlî İslâm düşünce tarihine derin izler bırakmış bir fikir adamıdır. Bütün Müslüman kelâmcılar tenzih prensibinin kelamî düşüncenin temel hareket noktalarından biri olduğu konusunda hemfikirdirler. Bu yönüyle İslâm kelâmcılarının tenzih anlayışlarında nasıl bir zihnî yapıya sahip olduklarını anlamak büyük bir önem arzetmektedir. Bu yüzden çalışmamız içerisinde öncelikli olarak İslâm kelâmcıları tarafından ortaya konulan sıfatların tasnifi, zât-sıfat, isim-müsemmâ ilişkisi gibi konular tenzih minvâlde genel bir değerlendirmeye tabi tutularak mesele temellendirilmiştir. Allah-âlem, Allah-insan ilişkisiyle ilgili farklı ekoller çeşitli açıklamalarda bulunmuşlardır. Buna bağlı olarak da farklı Tanrı ve âlem tasavvurları ortaya çıkmıştır. Gazâlî'ye göre bu anlayışlardan hangisinin insanları hakiki anlamda tenzih fikrine götürdüğü temel sorudur. Aynı zamanda Gazâlî'nin ulûhiyet tasavvurunda tenzih prensibinin nasıl bir etkisi olduğu bu tezin temel problemidir. Gazâlî'nin tenzih doktrinini İslâm filozofları ve Mu'tezile'ye karşı bir aksülamel olarak geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Gazâlî'nin el-İktisâd fi İtikâd, el-Maksadu'l-Esnâ fi Şerhi Me'ânî'l-Esmâ'i'l-Hüsnâ ve Tehafutü'l-Felâsife gibi kelamî muhtevaya sahip eserleri genel bir değerlendirmeye tabi tutulduğunda, tüm kelâm sistemini tenzih esası üzerine kurduğu kanaatine ulaşılmıştır. Çünkü Gazâlî'ye göre tevhidde asıl olan Yüce Allah'ı tenzihtir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of mankind, evaluations have been made about how God is and various imaginations of God have emerged as a result. In Islamıc religion, the center of God's imagination is the belief of tawhid. On the other hand, the principle of unity is the core of tawhid. Whereat the fact tahat Islamic thought is based on the principle of tawhid and tanzih (the belief that the God is from all flaws) constitutes its most unique aspect In this study titled“Ghazali Tanzih Sentiment”, the tanzih doctrine which played a major role in creating of Islamic thought was discussed with Ghazali's works. Ghazali is an intellectual who has left deep traces on the history of Islamic thought.All Muslim theologians agree that the priciple of kelam is one of the fundemental starting points of theological thought. With this aspect ıt is of great importance to understand the mental structure of Islamic theologions about their tanzih sentiment. Therefore, in our study, issues such as classification of the adjectives, divine adjectives, noun-musemma relationship, which were firstly put forward by Islamic theologians, were subjected to a general evaluation in the axis of tanzih. Islamic theologians made various statements about the different paths related Allah Universe, God-Humankind relationship. Consequently, different imaginations of God and the world-universe emerged. According to Ghazali, the basic question which one of these approaches leads people to the idea of tanzih in real terms. At the same time, the main of this thesis is how the tanzih priciple has an effect in Ghazali's imagination of divinity.
Benzer Tezler
- Gazzâlî'nin kıyas anlayışında illeti bilme yollarından ima ve tenbih
Ima and tenbih in the way of knowing the illah in Gazzâlî's understanding of the al-qiyaasus-saheeh
ŞEYMANUR OSTA
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
HukukAtatürk ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HACI MURAT KUMBASAR
- Sadrüşşeria es-Sâni'nin hukukçuluğu (Et-Tavzîh fi Halli Ğavâmizi't Tenkîh adlı eseri bağlamında)
Sadr al-Shariah es-Sâni, his being the jurist (Within the context of his work entitled 'Et-Tavzîh fi Halli Ğavâmizi't-Tenkîh')
SEZAYİ BEKDEMİR
Doktora
Türkçe
2016
DinCumhuriyet ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAKKI AYDIN
- Gazzâlî öncesi Ehl-i Sünnet kelamı bağlamında kelam-felsefe ilişkisi
The relationship between kalam and philosophy in the context of pre-Ghazali Ahl al-Sunnah Kalam
NAZLI EKER
Doktora
Türkçe
2023
DinSüleyman Demirel ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GALİP TÜRCAN
- Mütekaddimîn dönemi Eş'arî kelâmında beşerî duyguların Allah'a nisbeti meselesi
The problem of the ascription of human emotions to Allah (Anthropopathism) in early Ash'arism
MEHMET EMİN GÜLEÇYÜZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Dinİstanbul 29 Mayıs ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA SİNANOĞLU
- حاشية شمس الدين الكرماني(786هـ) على تفسير البيضَاويّ (من أول سورة ابراهيم الى آخر سورة النصر ) تحقيق ودراسة .
Şemseddin el-Kirmânî'nin (ö. 786/1384) Hâşiye ʿalâ Envâri't-tenzîl ve Esrâri't-teʾvîli (İbrahim Suresi-Nâsr Suresi bölümü tahkîk ve değerlendirme / Shams al-Din al-Kirmani's commentary on the interpretation of al-Baydawi (From the beginning of Surat Ibrahim to the end of Surat al-Nasr) as a study and investigation
ABOOTHAR RAAD ABDULLA ABDULLA
Yüksek Lisans
Arapça
2022
DinÇankırı Karatekin ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB