Yalnız ya da aile bireyleri ile yaşamlarını sürdüren 65 yaş ve üstü bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
The Daily life matters which are met of elderly people, who are 65 and above 65 years old and are living on their own or with the their families and counter solution
  1. Tez No: 88692
  2. Yazar: ZENCİYE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SEVİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Yaşlılık, Evde Yaşlı, Yaşlılık Sorunları
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
m ÖZET Kılıç, Z., Yalnız ya da aile bireyleri ile yaşamlarını sürdüren 65 yaş ve üstü bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2000. Araştırma, yalnız ya da aile bireyleri ile yaşamlarını sürdüren 65 yaş ve üstü bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları ve bu sorunlarına yönelik çözüm önerilerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Ankara İli Yenimahalle İlçesi, 25 Mart Mahallesi SSK Bloklarında oturan, 288 yaşlı nüfustan basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak saptanan 100 yaşlı örneklem kapsamına alınmıştır. Yaşlılarla Kasım 1999- Şubat 2000 tarihleri arasında evlerinde görüşülmüştür. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan; yaşlıların tanıtıcı özelliklerini ve sağlık sorunlarını, günlük işlerini, boş zaman aktivitelerini, karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini içeren anket formu kullanılmış ve veriler, yaşlılarla teke tek görüşülerek toplanmıştır. Veriler SPSS paket programına girilmiş ve değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, yaşlıların çoğunluğunun ekonomik sorunu olduğu, gelir düzeylerinin yaşamlarını sürdürmede yeterli olmadığı, yaşlıların % 78' inin en az bir kronik hastalığının ve % 94' nün duyu kaybı (özellikle görme kaybı) olduğu, sağlık kurumlarına ulaşım sorunu ve bu kurumlarda hizmet almada sıkıntılar yaşadıkları, günlük işlerinde özellikle erkeklerin ev işlerinde kadınların ise dışarı işlerinde, her iki cinsin banka/fatura, hastane ve ilaç vb. işlerinde bağımlılık oranının yüksek olduğu ve yeterli destek hizmetlerinin olmadığı; boş zamanlarını istedikleri gibi değerlendiremedikleri, çoğu yaşlının zamanını evinde ve TV seyrederek geçirdiği, yaşlılara uygun aktivitelerin olmadığından şikayetçi oldukları, ulaşım sorunu, çevre düzenlemelerinin yaşlılara uygun olmamasına bağlı kazalar meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Kılıç Z., The daily life matters which are met of elderly people, who are 65 and above 65 years old and are living on their own or with the their families and counter solution suggestions, Hacettepe University, Institute of Science of Health and Nursing Programme of Public Health, M. Sc. Thesis, Ankara 2000 This research has been done in order to describe the daily life matters which are met of elderly people and counter solution suggestions for those 65 and above 65 years old, who are living on their own or with the their families. Based on the random sampling method 100 elderly people within 288 are covered by the sampling whose address is 25 Mart Mah. SSK Blokları Yenimahalle- ANKARA. The meetings have been done between December 1999 and February 2000 with the elderly people. Data were collected by an inquiry form and prepared by the researcher in face to face meetings cover the characteristics of the elderly people and their health matters, general life matters and counter solution suggestions and the free time activities. Data have been entered a software called SPSS and the percentage calculations have been carried out. According to the results of the research, it has been determined that, the majority of the elderly people are having economical problems and suffering from the insufficient income. 78 % of them have a chronicle disease and % 94 have loss of the sense (mostly loss of vision), These people are having some problems on transportation to go to the health institutes and taking services from health institute. Regarding the daily life matters, man are dependent on household work, woman are dependent on the outside works, both man and woman are highly dependent on banking/invoice, hospital, medicine matters e.x.t. They are suffering from lack of service support. They mostly watch TV in their free time and they complain about the way they spend their free time due to the insufficient proper activities for them. They are having transportation and environmental arrangement problems causing accident, injury. KEYWORDS: Elderly, Aged, The Elderly At Home, Aged Problems