Karaciğer sirozu nedeniyle takip edilen hastalarda MELD-Na skoru ile bilgisayarlı tomografiden elde edilen organometrik ölçümler arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between MELD-Na score and organometric measurements obtained from computed tomography in patients followed due to liver cirrhosis
- Tez No: 886952
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Siroz, Bilgisayarlı tomografi, organometrik ölçüm, MELD-Na, Cirrhosis, Computed tomography, Organometric measurement, MELD-Na
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızda siroz hastalarının prognozunda kullanılan MELD-Na skoru ile bilgisayarlı tomografi (BT)'den elde edilen organometrik ölçümler arasındaki korelasyon varlığının tespiti ve bu parametrelerin siroz prognozundaki öneminin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif çalışmamıza Ocak 2016- Aralık 2022 tarihleri arasında trifazik abdomen BT'si ve güncel MELD-Na skoru olan 52 siroz hastası dahil edilmiştir. Bu hastaların BT görüntüleri üzerinde organometrik ölçümler kaliper yöntemi ile yapılmıştır. Vasküler ölçümler, ana portal ven (APV) ve hepatik venlerin çapı [right hepatic vein (SAHV), middle hepatic vein (OHV), left hepatic vein (SOHV), total diameter of hepatic veins (THV)] ölçülerek yapılmıştır. Morfolojik ölçümler ise karaciğer 6. ve 8. segment düzeyinde perihepatik yağ kalınlığı (PHY6 ve PHY8), hiler periportal boşlukta genişleme (HPPB) ve safra kesesi fossasında genişleme (SKFG) miktarının ölçülmesiyle elde edilmiştir. Bulgular: Yapılan vasküler ölçümler (SAHV, OHV, SOHV, THV ve APV) ile MELD-Na skoru arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). Ayrıca morfolojik ölçümler (PHY6, PHY8, HPPB, SKFG) ile MELD-Na skoru arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). Sonuç: BT üzerinde izlenen radyolojik görüntüleme bulguları sirozun tanısında önemli bir noninvaziv yöntem olup, bu bulguların prognostik değerlendirmede kullanılmasına dair çalışmalar devam etmektedir. Çalışmamızda siroz hastalarının BT görüntüleri üzerinde elde edilen organometrik ölçümler ile siroz hastalarının prognozunun değerlendirilmesinde kullanılan MELD-Na skoru arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Siroz hastalarının radyolojik görüntüleme bulgularının, prognostik değerini araştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to determine the correlation between the MELD-Na score, used in the prognosis of cirrhotic patients, and organometric measurements obtained from computed tomography (CT), and to ascertain the significance of these parameters in the prognosis of cirrhosis. Method: Our retrospective study, conducted between January 2016 and December 2022, included 52 cirrhosis patients who underwent triphasic abdominal CT and had current MELD-Na score. Organometric measurements on the CT images of these patients were performed using the caliper method. Vascular measurements were made by measuring the diameter of the main portal vein (APV) and hepatic veins [right hepatic vein (SAHV), middle hepatic vein (OHV), left hepatic vein (SOHV), total diameter of hepatic veins (THV)]. Morphological measurements were obtained by measuring the perihepatic fat thickness at the level of the 6th and 8th liver segments (PHY6 ve PHY8), the amount of expansion in the hilar periportal space (HPPB) and the amount of expansion in the gallbladder fossa (SKFG). Results: No significant correlation was found between the vascular measurements (SAHV, OHV, SOHV, THV, and APV) and the MELD-Na score (p>0.05). Additionally, no significant correlation was found between the morphological measurements (PHY6, PHY8, HPPB, SKFG) and the MELD-Na score (p>0,05). Conclusion: The radiological imaging findings observed on CT are an important non-invasive method in the diagnosis of cirrhosis, and studies are ongoing regarding their use in prognostic evaluation. In our study, no significant correlation was found between the organometric measurements obtained from CT images of cirrhotic patients and the MELD-Na score used for assessing the prognosis of cirrhosis. Further research investigating the prognostic value of radiological imaging findings in cirrhotic patients is needed.