Özofagus varis kanaması nedeniyle yatırılan sirozlu hastaların değerlendirilmesi ve prognozu belirlemede non-invaziv skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Evaluation of patients with cirosis hospitalized due to esophagus varices bleeding and comparison of non-invasive scoring systems in determining the prognosis
  1. Tez No: 786117
  2. Yazar: MURAT KIRDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHMUS ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus varis kanaması, tedavi, prognoz, CTP, MELD, non-invaziv skorlar, King's skoru, Esophageal variceal bleeding, treatment, prognosis, CTP and MELD, non-invasive scores, King's score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Özofagus varis kanamaları (ÖVK) sirozun sık görülen ve mortalitesi yüksek komplikasyonudur. Bu hastaların hızlı tanısı, uygun yönetimi ve prognozlarının belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı ÖVK nedeniyle hastaneye yatırılan sirozlu hastaların prognozunun belirlenmesinde Child-Turcotte-Pugh (CTP) ve son dönem karaciğer (KC) hastalığı modeli (MELD) skorları ile birlikte APRI, FIB-4, S-indeks, King's ve GUCI skorlarının etkinliklerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2017-Ekim 2022 yılları arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji kliniği tarafından ÖVK nedeni ile takip edilen 85 hasta çalışmaya alındı. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 59,4±13,9 yıl ve 55 (%64,7)'i erkekti. En sık siroz etiyolojisi kronik hepatit B idi. En sık uygulanan vazoaktif tedavi somatostatin ve en sık uygulanan endoskopik tedavi endoskopik bant ligasyonu idi. 6 haftalık ve 6 aylık mortalite oranları sırasıyla %21,2 ve %28,2 idi. Hastaların 6 haftalık ve 6 aylık prognozları ile CTP, MELD APRI, FIB-4, King's ve GUCI skorları arasında anlamlı istatiksel ilişki saptandı. Sonuç: ÖVK'si olan hastalarda prognoz kötüdür. Endoskopik bant ligasyonu (EVL) en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Kısa ve uzun dönem prognozu CTP ve MELD skorları yanında non-invaziv skorlar olan APRI, FIB-4, King's ve GUCI skorları da öngörebilir. Prognozu öngörmede CTP skoru ve MELD skoru non invaviz skorlardan daha etkin olarak saptanmıştır. Non invaziv skorlardan en etkin skor king's skorudur. Prognozun belirlenmesinde CTP ve MELD skoru yanında King's, APRI, FIB-4 ve GUCI skorları da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aims: Esophageal variceal bleeding is a common complication of cirrhosis with a high mortality rate. Rapid diagnosis, appropriate management and determination of prognosis of these patients are important. The aim of this study is to evaluate and compare the effectiveness of Child Turcotte-Pugh and end-stage liver disease model scores, as well as APRI, FIB4, S-index, King's and GUCI scores, in determining the prognosis of patients with cirrhosis hospitalized for esophageal variceal bleeding. Materials and Method: Eighty-five patients who were followed up by Adana City Training and Research Hospital Gastroenterology clinic between September 2017 and October 2022 due to esophageal variceal bleeding were included in the study. Findings: The mean age of the patients was 59.4±13.9 years and 55 (64.7%) were male. The most common etiology of cirrhosis was chronic hepatitis B. The most frequently applied vasoactive treatment was somatostatin and the most frequently applied endoscopic treatment was endoscopic band ligation. The 6-week and 6-month mortality rates were 21.2% and 28.2%, respectively. A statistically significant correlation was found between the 6-week and 6-month prognoses of the patients and their CTP, MELD APRI, FIB-4, King's and GUCI scores. Conclusion: The prognosis is poor in patients with esophageal variceal bleeding. Endoscopic band ligation is the most commonly used treatment. In addition to CTP and MELD scores, the non-invasive scores of APRI, FIB-4, King's and GUCI can predict short and long-term prognosis. CTP score and MELD score were found to be more effective than non-invasive scores in predicting prognosis. The most effective score among non-invasive scores is King's score. In addition to CTP and MELD scores, King's, APRI, FIB-4 and GUCI scores can also be used to determine the prognosis.