Kedi ve köpeklerde ortopedik vakaların prevalansı
Prevalence of orthopedic cases in cats and dogs
  1. Tez No: 886953
  2. Yazar: AYA ADEL AHMED HASSAN SHALABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, lezyon, ortopedik, prevalans, Cat, dog, lesion, orthopedic, prevalence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne 2018-2022 yılları arasında getirilen kedi ve köpeklerin ortopedik vakalarının hayvan türü, ırkı, yaş, cinsiyet, teşhis gibi özelliklerin değerlendirilip ortaya konulmasıdır. Araştırma materyalini, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne 2018-2022 yılları arasında getirilen 3178 hastanın kedi ve köpeklere ait ırkı, yaş, cinsiyet ve lezyonun yeri olarak toplamda ortopedik hastalığı olan 494 olgu oluşturmaktadır. 494 olgudan 313 tane köpekten mandibula kırığı %2,2 (n=7), humerus kırığı %2,2 (n=7), radius ve ulna kırığı %11,8 (n=37), metakarpal, karpal ve falanks kırığı %3,5 (n=11), femur kırığı %13,7 (n=43), tibia ve fibula kırığı %13,7 (n=43), metatarsal, tarsal, patella, kalkaneus kırığı %2,2 (n=7), pelvis kırığı (pubis, ilium, ischium, sacrum, kombine pelvis kırıkları) %7,7 (n=24), omurga ( servikal, torasik, lumbal) ve kosta kırığı %5,4 (n=17), luksasyon ve displazi %24,0 (n=75), raşitizim, artritis %5,1 (n=16), kombine lezyonlar %8,3 (n=26) olarak kaydedildi. Kedilerde ise 181 tane kediden mandibula kırığı %5,0 (n=9), humerus kırığı %5,5 (n=10), radius ve ulna kırığı %5,5 (n=10), metakarpal, karpal ve falanks kırığı %2,2 (n=4), femur kırığı %18,8 (n=34), tibia ve fibula kırığı %13,8 (n=25), metatarsal, tarsal, patella, kalkaneus kırığı %2,8 (n=5), pelvis kırığı (pubis, ilium, ischium, sacrum, kombine pelvis kırıkları) %13,8 (n=25), omurga ( servikal, torasik, lumbal) ve kosta kırığı %7,2 (n=13), luksasyon ve displazi %25 (n=13.8), raşitizim, artritis %1,1 (n=2) ve kombine lezyonlar %10,5 (n=19) oranları tespit edilmiştir. Sonuç olarak; köpeklerde kırıklar arasında en dikkat çeken olgular femur ve tibia kırıkları iken, gelişim bozukluğu bakımından ise kalça displazi ve çeşitli luksasyonlardı. Kedilerde ise istatiksel olarak aynı oranda femur, tibia, pelvis kırıkları ve gelişim bozuklukları kalça displazi ile luksasyon yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate and reveal characteristics such as animal type, breed, age, sex, diagnosis of orthopedic cases of cats and dogs brought to the Centre of Veterinary Health Practice and Research at Afyon Kocatepe University between 2018-2022. The research material consisted of 494 cases with orthopedic diseases in 3178 patients brought to Afyon Kocatepe University Veterinary Health Practice and Research Center between 2018 and 2022, including the breed, age, gender and location of the lesion of cats and dogs. Out of 494 cases, 313 dogs had mandible fractures 2,2% (n=7), humerus fractures 2,2% (n=7), radius and ulna fractures 11,8% (n=37), metacarpal, carpal and phalanx fractures 3,5% (n=11), femur fracture 13,7% (n=43), tibia and fibula fracture 13,7% (n=43), metatarsal, tarsal, patella, calcaneus fracture 2,2% (n=7), pelvic fractures (pubis, ilium, ischium, sacrum, combined pelvic fractures) 7,7% (n=24), spine (cervical, thoracic, lumbar) and costal fractures 5,4% (n=17), luxation and dysplasia 24,0% (n=75), rickets, arthritis 5,1% (n=16), multiple lesions 8,3% (n=26). ın cats, out of 181 cats, mandible fractures 5,0% (n=9), humerus fractures 5,5% (n=10), radius and ulna fractures 5,5% (n=10), metacarpal, carpal and phalanx fractures 2,2% (n=4), femur fractures 18,8% (n=34), tibia and fibula fractures 13,8% (n=25), metatarsal, tarsal, patella, calcaneus fractures 2,8% (n=5), pelvic fractures (pubis, ilium, ischium, sacrum, combined pelvic fractures) 13,8% (n=25), spine (cervical, thoracic, lumbar) and costal fractures 7,2% (n=13), luxation and dysplasia 25% (n=13.8), rickets, arthritis 1,1% (n=2), combined lesions 10,5% (n=19). As a result; among the fractures in dogs, femur and tibia fractures were most common, while hip dysplasia and luxation were the most frequent lesions. In cats, femur, tibia, pelvis fractures, and hip dysplasia and luxation were found statistically at the same rate.