İlkokul çocuklarının okul başarısını etkileyen sağlık ve çevre sorunlarının incelenmesi
Physical and environmental factors effecting school achievement in primary school children
  1. Tez No: 88697
  2. Yazar: ELİF N. ÖZMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE YURDAKÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ilkokul, okul başarısı, fiziksel faktörler, kan kurşun düzeyi, sosyal faktörler
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Bu çalışmada Ankara Merkez İlçe ilkokul çocuklarında okul başarısızlığına yol açan fiziksel nedenler ile bazı çevresel faktörler birlikte değerlendirilerek hangi nedenlerin en sık rol oynadığının ortaya çıkarılması ve ileride çocuğun hayatını etkileyecek okul başarısızlığının önlenmesi için alınabilecek önlemlere yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya yüksek ve düşük sosyoekonomik düzeylerden başarılı ve başarısız ilkokul birinci sınıf öğrencileri alınmıştır. Yüksek sosyoekonomik düzeyden görüşülen 120 vakadan 111'l (%92.5), düşük sosyoekonomik düzeyden ise görüşülen 120 vakadan 66'sı (%55) hastaneye gelmeyi kabul etmiştir. Başarılı olan 120 öğrenciden ise 104'ü (% 86.7) ve başarısı düşük öğrencilerden ise 73'ü (% 60.8) hastaneye gelmiştir. Buna göre yüksek sosyoekonomik düzeyden olan 111 öğrencinin 72'si başarılı (% 64.9), 39'unun (% 35.1) ise başarısı düşüktür. Düşük sosyoekonomik düzeyden ise 66 öğrencinin 32'si (%48.5) başarılı, 34'ünün ise (% 51.5) başarısı düşüktür. Hastaneye başvuran öğrencilerin tümüne anket formları ve Çocuk Davranış Değerlendirme ölçeği (CBCL) uygulanmış, tam bir fizik muayene, görme taraması ve kan değerlendirmesi yapılmıştır. Odyolojik tarama kulakta buşon olması nedeni ile 10 öğrenciye yapılamamış, 167 öğrenci taranmıştır. Psikometrik değerlendirme (WISC-R zeka testi, Bender - Geştalt) ve kanda kurşun düzeyi ise 112 öğrencide yapılmıştır. Bu değerlendirmelerin yapıldığı öğrenciler sosyoekonomik düzey ve okul başarısı açısında farklılık göstermemektedir (p>0.05). Her iki sosyoekonomik düzeyde de okul başarısı düşük öğrencilerin anne ve baba eğitim süresi istatistiksel anlamlı olarak düşük, ilk konuşma yaşı daha ileri, ders çalışma süresi daha kısa, baş çevresi daha küçük, düzeltilmemiş görme kusuru daha sık, performans, sözel ve tüm zeka bölümü puanları ile zeka bölümleri daha düşük, Bender Geştalt puanları daha yüksek, toplam yeterlik puanları daha düşük, içe yönelim, dışa yönelim, dikkat sorunları ve toplam problem puanlan ise daha yüksek bulunmuştur (p0.05). Anaokuluna gitmiş olmak ise sınırda anlamlı olarak başarısı yüksek çocuklarda daha sıktır (p=0.052). Sonuç olarak ilkokul döneminde okul başarısının artırılabilmesi için sekiz yıllık eğitimin özellikle kız çocukları için mutlaka gerçekleştirilmesi, annenin ve doğumundan itibaren bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesi, çocuğun okula ilk başlarken görme taraması da dahil olmak üzere ilk muayenelerinin yapılması, öğretmenlerin çocukların ruhsal ve fiziksel sağlık sorunları hakkında eğitilmesi, televizyon izleme süresinin kısıtlanması ve ülkede kurşunlu benzin kullanımının durdurulması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this case-control study it was aimed to determine the most common physical and environmental factors that may lead to underachievement in primary schools of the city center of Ankara and suggest measures that can be taken to prevent underachievement which may effect a whole life of a child. Primary school first grade students with good and bad achievement from both high and low socioeconomic levels were included to the study. Among 120 cases interviewed from high socioeconomic level 111 (92.5 %) and among 120 cases interviewed from low socioeconomic level 66 (55 %) accepted coming to the hospital. Among 120 good achievement students 104 (86.7 %) and among 120 bad achievement students 73 (60.8 %) attended the study. So from 111 high socioeconomic class 72 ( 64.9 %) were good achievement and 39 (35.1 %) bad achievement and from 66 low socioeconomic level 32 ( 48.5 %) were good achievement and 34 (51.5 %) bad achievement students. All the cases admitting the hospital filled out a questionnaire and Child Behaviour Checklist, had a complete physical examination, visual screening and hematological assessment. Audiological screening could not be performed on 10 cases due to serumen so 167 students were screened. Psychometric evaluation (WISC-R intelligence test, Bender Geştalt test) and blood lead level determination was performed on 112 students. There was no difference among the cases whom these tests were performed in regard of socioeconomic level or school achievement (p>0.05).