Mine ve dentin kırıklarında anterior dişlere farklı tekniklerle yapılan restorasyonlarda kenar sızıntısı ve kenar uyumunun in vitro olarak incelenmesi
In vitro evaluation of microlekage and marginal adaptation of restorations performed with different tecniques in enamel and dentin fractures of anterior teeth
  1. Tez No: 88698
  2. Yazar: MELEK DİLEK TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ BATIRBAYGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kenar sızıntısı, kenar uyumu, kompozit restorasyonlar, kırık parçanın yapıştırılması, kron kırıkları, Microleakage, marginal adaptation, composite restorations, tooth fragment reattachment, crown fractures
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Turgut, MD., Mine ve dentin kırıklarında anterior dişlere farklı tekniklerle yapılan restorasyonlarda kenar sızıntısı ve kenar uyumunun in vitro olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Bu çalışma, mine ve dentin içeren kron kırıklarında kırık parçanın yapıştırılmasıyla ve kompozit rezinlerle yapılan restorasyon lardaki kenar sızıntısı ve kenar uyumunu incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Seksen dört adet alt kesici koyun dişi kesici kenara 3 mm mesafeden yatay olarak kırılmıştır. Birinci grupta kırık parçalar dişlere Scotchbond Multi Purpose Plus mine ve dentin bağlayıcı ajan ile, ikinci grupta ise PQ1 mine ve dentin bağlayıcı ajan ile yapıştırılmıştır. Üçüncü ve dördüncü gruptaki dişlerin kırık parçaları yapıştırılmamış, sırasıyla Scotchbond Multi Purpose Plus bağlayıcı ajan / Valux Plus kompozit rezinle ve PQ1 bağlayıcı ajan / Amelogen Universal kompozit rezinle restore edilmiştir. Restorasyonları tamamlanan tüm dişlere termal siklus uygulanmış ve %0.5'lik bazik fuksin solüsyonunda oda ısısında 24 saat bekletilmiştir. Örneklerden bukkolingual yönde longitudinal kesitler alınarak stereomikroskopta kenar sızıntısı yönünden incelenmiştir. Termal siklus sonrasında her gruptan rastlantısal olarak seçilen birer örnekte restorasyonların kenar uyumu tarama elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Sonuçlar Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapıştırma gruplarının bukkal ve lingual yüzlerindeki kenar sızıntısı derecelerinin kompozit restorasyon gruplarından istatistiksel olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. Yapıştırma ve kompozit restorasyonların yapıldığı gruplarda kullanılan materyaller arasında kenar sızıntısı miktarları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Tarama elektron mikroskobu analizinde PQ1 bağlayıcı ajan ve Amelogen Universal kompozit rezinle restore edilen örneğin bukkal yüzünde diş dokuları ve restorasyon arasında tam bir adaptasyon gözlenirken diğer gruplarda aralanmalar olduğu saptanmıştır. Kron kırıklarının restorasyonunda materyallerden ziyade kullanılan tekniğin kenar sızıntısını azaltmada dahaVI etkili olduğu ve kompozit restorasyonların uygun bir tedavi metodu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT Turgut, MD., In vitro evaluation of microleakage and marginal adaptation of restorations performed with different techniques in enamel and dentin fractures of anterior teeth, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pediatric Dentistry, Ankara, 2000. The aim of this study was to examine the microleakage and marginal adaptation of restorations performed by fragment reattacment and composite resins in crown farctures involving enamel and dentin. Eighty four mandibular ovine incisors were fractured horizontally at a distance of 3 mm from the incisal edge. In the first group, tooth fragments were reattached using Scotchbond Multi Purpose Plus enamel and dentin bonding agent. In the second group PQ1 enamel and dentin bonding agent was used for reattachment. The fractured teeth in the third and fourth group were restored with Scotchbond Multi Purpose Plus bonding agent / Valux Plus composite resin and PQ1 bonding agent / Amelogen Universal composite resin, respectively. The restored teeth were thermocycled and kept in 0.5% basic fuchsin solution for 24 hours at room temperature. The samples were sectioned longitudinally in buccolingual direction and examined by a stereomicroscope for microleakage evaluation. After thermocycling one sample was selected randomly in each group so as to examine the marginal adaptation using a scanning electron microscope (SEM). Statistical analysis of the results were done by using Kruskal-Wallis and Mann-Whithey U tests. The microleakage scores of buccal and lingual areas in the reattachment groups were found to be statistically higher than those of the third and fourth groups. There were no statistically difference of microleakage scores among the materials used in either reattachment or composite groups. In SEM analysis, a perfect adaptation between tooth structure and restoration was observed in the buccal area of the sample prepared with PQ1 bonding agent and Amelogen Universal composite resin whereas gaps were observed in the other samples. It was decided that the technique rather than materials used in restoring the crown fractures was effective in reducing microleakage.vuı Composite resin restorations were found to be a suitable method of choice for restoring the crown fractures.