Türkiye'nin Afrika açılımı ve Moritanya ilişkileri
Turkey's African initiative and relations with Mauritania
- Tez No: 886986
- Danışmanlar: PROF. ENSAR NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Africa, Mauritania, Foreign Trade, Non-Governmental Organization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye'nin Afrika Açılımı, Türkiye'nin Afrika kıtasına yönelik dış politika stratejisinin bir parçasını ifade etmektedir. Bu strateji Türkiye'nin Afrika'daki etkinliğini ve etkileşimini artırmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede Türkiye'nin Moritanya ile olan ilişkileri özellikle dikkate alınmaktadır. Moritanya, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir ve Türkiye ile tarihsel ve kültürel bağları bulunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin Afrika ile olan tarihi bağlarını,“yumuşak güç”stratejisini ve Afrika'daki resmi ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır. Türkiye'nin Afrika'daki etkinliği ve etkileşimi, TİKA, Türk Kızılayı, AFAD, THY, YTB, TMV, YEE, İHH, TASAM Afrika Enstitüsü ve TDV gibi Türk asıllı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla incelenmektedir. Bu kuruluşlar Afrika ülkelerine hizmet vermektedir ve Türkiye'nin Afrika'daki etkinliğinin ve etkileşiminin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde, Moritanya'nın genel bir portresi çizilerek, Moritanya'nın tarihi, etnik yapısı, coğrafi konumu, nüfusu, siyasi durumu ve ekonomisi üzerinde durulmaktadır. Moritanya'nın Türkiye ile olan ilişkileri bağlamında, bu ülke ile olan ekonomik, ticari ve politik bağlantılarına ilişkin istatistiksel veriler sunulmaktadır. Bu veriler Türkiye'nin Moritanya ile kurduğu ilişkilerin derinlemesine anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. İki ülke arasındaki iş birliği alanlarına dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey's Africa Initiative indicates that it is a part of Turkey's foreign policy strategy towards the African continent. This strategy aims to develop and increase Turkey's development in Africa. Of these relations, relations with Türkiye and Mauritania are particularly taken into account. Mauritania is a country located in West Africa and has known and cultural ties with Turkey. This study discusses in detail Turkey's historical ties with Africa, its“soft power”strategy and the details of official and non-governmental organizations in Africa. Turkey's activity and sharing in Africa is examined through non-governmental services of Turkish origin such as TIKA, Turkish Red Crescent, AFAD, THY, YTB, TMV, YEE, IHH, TASAM Africa Institute and TDV. These organizations serve African countries and constitute an important pillar of Turkey's activity and services in Africa. The further process of the study draws a general picture of Mauritania and focuses on its history, ethnic structure, residence status, home, political situation and economy. Data maintained regarding Mauritania's relations with Turkey and its economic, commercial and political connections with this country are presented. These data help protect the care Turkey provides with Mauritania. The cooperation between the two countries attracts attention.