6 şubat Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Hatay ilinde acil servis hekimlerinin tükenmişlik düzeyi ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the burnout level and affecting factors of emergency physicians in Hatay province after the 6 february earthquake centered in Kahramanmaraş
- Tez No: 886993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Acil Servis, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Tükenmişlik Sendromu, Sağlık Çalışanları, Earthquake, emergency services, Maslach Burnout Inventory, Burnout, Healthcare workers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve amaç: Doğal afetler, yıkıcı etkileri ile insanların hayatlarında önemli bir stres faktörü olmaktadır. Bu durum ise tükenmişlik sendromunun oluşmasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Amacımız, her türlü önemli olayda ön safta olan acil servis hekimlerinin deprem gibi yıkıcı bir olay sonrasındaki tükenmişlik durumlarını ve buna etki eden faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Türkiye'nin Hatay ilinde bulunan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremi öncesi ve sonrasında faaliyet gösteren hastanelerin acil servislerinde çalışan acil servis hekimleriyle prospektif olarak gerçekleştirildi. Katılımcılara elektronik yolla, demografik durumlarını, deprem sonrası sorunlarını, mesleki bilgilerini içeren 30 soru ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) nden hazırlanmış açık uçlu ve çoktan seçmeli 22 sorudan oluşan bir anket uygulandı ve değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre, Maslach ölçeği ortalaması 49,37±12,97 olarak belirlendi. Toplam 182 hekimin katıldığı çalışmada, kadın katılımcıların oranı %47,3''ti. Çalışmada 40 yaş ve üzeri katılımcıların tükenmişlik düzeyinin diğer yaş gruplarına göre anlamlı ölçüde düşük olduğu, kadın katılımcıların tükenmişlik düzeyinin erkeklerden yüksek olduğu ve meslekteki çalışma yılı arttıkça tükenmişlik ölçeği düzeyinin azaldığı gözlendi. Deprem sonrası yemek ve barınma sorunu yaşayan, emeklerinin karşılığını alamadığını düşünen, acil servis alanında çalışmaktan memnun olmayan ve hasta sayısında artış yaşayan hekimlerde tükenmişlik durumunda artış gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda görüldüğü gibi, katılımcıların iş alanındaki tecrübelerindeki artışın tükenmişlik sendromuna karşı koruyucu olduğu, ancak deprem gibi bir doğal afetin oluşturduğu ek faktörlerin etkisiyle tükenmişlik düzeyi daha yüksek oranda gözlenmiştir. Bunun yanı sıra bireylerin iş memnuniyetini etkileyen faktörler ve fizyolojik ihtiyaçlarını etkileyen faktörlerin tükenmişlik düzeyi üzerinde önemli etkileri olduğu saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Natural disasters, with their devastating effects, are significant stress factors in peoples lives. This situation emerges as a critical factor in the development of burnout syndrome. Our aim is to examine the burnout levels of emergency physicians, who are at the forefront of any major event, after a catastrophic event such as an earthquake and to identify the factors influencing this condition. Materials and Methods:This prospective study was conducted with emergency physicians working in the emergency departments of hospitals operating before and after the February 6 Kahramanmaraş-centered earthquake in Hatay, Turkey. Participants were administered a survey electronically, which included 30 questions covering demographic information, post-earthquake issues, and professional details, along with 22 open-ended and multiple-choice questions from the Maslach Burnout Inventory (MBI). Results: According to the study results, the average Maslach scale score was 49.37±12.97. In the study, which included 182 physicians, 47.3% of the participants were female. The study found that participants aged 40 and above had significantly lower burnout levels compared to other age groups, female participants had higher burnout levels than males, and burnout levels decreased with an increase in years of professional experience. An increase in burnout was observed among physicians who experienced food and shelter problems, felt undervalued for their efforts, were dissatisfied with working in the emergency department, and faced an increase in the number of patients after the earthquake. Conclusion: As observed in our study, an increase in the participants' professional experience serves as a protective factor against burnout syndrome. However, additional factors created by a natural disaster such as an earthquake result in higher levels of burnout. Furthermore, it is found that factors affecting job satisfaction and physiological needs of individuals have significant impacts on burnout levels.