Ahmet Hamdi Tanpınar'ın roman, hikâye ve şiirlerinde hayvanlar
Animals in Ahmet Hamdi Tanpınar's novels, stories and poems
  1. Tez No: 886998
  2. Yazar: FATMA AKBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Form, hayvan, imge, kültür, roman, Form, animal, image, culture, novel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Hayvanlar, insanların yaptığı tüm faaliyetlerde onları bir şekilde etkilemeyi başarmış canlılardır. Avlanması ve yiyecek olarak tüketilmesinin yanında insanların işleri için kimi zaman kolaylık sağlamışlardır. Dünyayı kavrama ve varoluşunu anlamlandırma ihtiyacı içinde insanlar hayvanlardan mümkün olan her şekilde yararlanmışlardır. Tarımsal üretim, bilimsel gelişmeler, teknolojik araçlar, görsel ve işitsel sanat faaliyetleri hayvanlarla insanlar arasındaki ilişkiden beslenmişlerdir. Edebiyatta yazarların kaleme aldıkları eserlerde de hayvanlara sıkça rastlanır. Dünya üzerindeki gerek sözlü gerek yazılı tüm kültürlerde hayvanların izlerini görmek mümkündür. Türk edebiyatının sembol isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar da eserlerinde hayvanlara ve hayvanlarla ilgili metaforlara sıkça yer vermiştir. Bunun yanı sıra kendi iç dünyasında oluşan imajları da hayvanlar aracılığıyla okuyucu ile paylaşmıştır. Çalışma, insan ve hayvan ilişkilerinin birçok alt başlıkta incelenmesinin ardından yazarın hayvanlarla kurduğu ilişkinin incelenmesiyle devam etmektedir. Çalışmada Ahmet Hamdi Tanpınar'ın sanat anlayışının ve sanatçı kimliğinin daha iyi anlaşılması için eserlerinde hayvanların kullanım sıklığı ve kullanım biçimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Animals are creatures that have somehow managed to influence people in all their activities. In addition to being hunted and consumed as food, they sometimes provided convenience for people's work. In their need to understand the world and make sense of their existence, humans have benefited from animals in every possible way. Agricultural production, scientific developments, technological tools, visual and audio arts activities have been nourished by the relationship between animals and humans. In literature, animals are frequently encountered in the works written by writers. It is possible to see traces of animals in all oral and written cultures around the world. Ahmet Hamdi Tanpınar, one of the symbolic figures of Turkish literature, frequently included animals and animal-related metaphors in his works. In addition, he shared the images formed in his inner world with the reader through animals. After examining human-animal relations under many subheadings, the study continues with the examination of the author's relationship with animals. In order to better understand Ahmet Hamdi Tanpınar's understanding of art and his artistic identity, the frequency and usage patterns of animals in his works were examined.