Gebe kadınların fetüste ciddi doğumsal kusurun bulunması durumunda gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin tutumları
Attitudes of pregnant women towards termination of pregnancy in case of serious birth defects in the fetus
  1. Tez No: 887031
  2. Yazar: BELGİN BABADAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME AYDIN ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik etik, prenatal etik, prenatal tanı, fetal anomali, gebeliğin sonlandırılması, Clinical ethics, prenatal ethics, prenatal diagnosis, fetal anomaly, termination of pregnancy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebe kadınların altı doğumsal anomaliye (anensefali, spina bifida, ağır hidrosefali, ompalosel, Down sendromu, konjenital kalp hastalıkları) göre iki seçenekten (gebeliği sürdürme veya sonlandırma) hangisini, hangi gerekçelerle tercih ettiklerini değerlendirmek ve bu tercihleri etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, 7 Eylül- 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Prenatal Tanı ve Tedavi Ünitesine kendi rutin muayeneleri için başvuran 351 gebeyle yürütülmüştür. Gebe kadınların sosyo-demografik ve obstetrik özellikleri ile gebeliği sürdürme veya sonlandırma tercihleri ve bu tercihlerin nedenleri arasındaki ilişki Frekans Analizi, Ki- kare, Fisher's Exact, Continuity Correction ve Monte Carlo testleri kullanılarak sınanmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 30 olan katılımcıların gebelik haftası ortalaması 22 ± 6 gündür Katılımcılar en fazla (%41,3) anensefali, en az (%7,7) Down sendromu olgusunda gebeliği sonlandırmayı tercih etmiştir. Gebeliğin sonlandırılması tercihinde katılımcıların ağırlıklı bildirdikleri nedenler, bebeğin düşük yaşam kalitesi ve bakım yüküdür. Günah, kadercilik, bebeğin yaşam hakkı, tıbbi tanıya/ tıbba güvensizlik ve anomalinin tedavi edilebileceği beklentisi altı fetal anomalide gebeliği sürdürme tercihinde öne çıkan nedenlerdir. Sonuç: Türk toplumundaki gebelerin hamilelikle ilgili kararlarda dini ve kültürel unsurların yanı sıra doğacak bebeğin yaşam süresini ve yaşam kalitesini, aileye getireceği bakım yükünü ve engelli bebeğe sağlanan devlet desteğini dikkate aldıkları belirlenmiştir. Anomali tanısıyla ilişkili riskler gebeliği sonlandırma tercihlerini etkilediğinden, prenatal tanı danışmanlığı ebeveynlerin özerk karar vermesini destekleyecek şekilde sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate which of the two options (continuing or terminating the pregnancy) pregnant women prefer, and for what reasons, in relation to six congenital anomalies (anencephaly, spina bifida, severe hydrocephalus, omphalocele, Down syndrome, congenital heart diseases), and to determine the factors affecting these preferences. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 351 pregnant women who applied to the Prenatal Diagnosis and Treatment Unit of Kocaeli University Hospital for their routine examinations between September 7 and December 31, 2020. The relationship between the socio-demographic and obstetric characteristics of pregnant women, their preferences for continuing or terminating pregnancy, and the reasons for these preferences were tested using Frequency Analysis, Chi-square, Fisher's Exact, Continuity Correction, and Monte Carlo tests. Findings: The average age of the participants was 30, and the average gestational week was 22 ± 6 days. Participants chose to terminate the pregnancy most frequently (41.3%) in cases of anencephaly and least frequently (7.7%) in cases of Down syndrome. The predominant reasons reported by participants for choosing to terminate the pregnancy were the baby's low quality of life and care burden. Sin, fatalism, the baby's right to live, distrust in medical diagnosis/medicine, and the expectation that the anomaly could be treated were prominent reasons for choosing to continue the pregnancy in all six fetal anomalies. Conclusion: It was determined that pregnant women in Turkish society consider religious and cultural elements, as well as the life expectancy and quality of life of the baby to be born, the care burden on the family, and the state support provided for disabled babies in pregnancy-related decisions. Since the risks associated with anomaly diagnosis affect the preferences for terminating pregnancy, prenatal diagnosis counseling should be provided in a way that supports parents' autonomous decision-making.