Malnutrisyon tanısı alan hastalarda organik sebeplerin araştırılması
Investigation of organic causes in patients diagnosed with malnutrition
  1. Tez No: 887032
  2. Yazar: FATMA ERK KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KOCAMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnutrisyon, Organik Sebepler, Çocuk, Malnutrition, organic causes, child
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Malnütrisyon, protein, enerji ve diğer besin öğelerindeki eksiklik veya fazlalığa bağlı olarak vücut ağırlığı ve işlevlerinde belirgin olumsuz etkilere yol açan bir beslenme bozukluğu şeklinde tanımlanır. Bu çalışma ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı'na başvurup, malnütrisyon tanısı konulan hastaların antropometrik, epidemiyolojik laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2023 – 1 Şubat 2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı'na başvurup, Gelişme geriliği, protein enerji malnütrisyonu tanısı konulan 1 ay- 18 yaş arası 156 hasta malnütrisyon grubu ve 100 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan malnütrisyon grubunun 74(%47,4)'ü kız ve 82(%52,6)'si erkek ve sağlıklı çocuk kontrol grubunun 53(%53)'ü kız ve 47(%47)'si erkek idi ve cinsiyete göre gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi(p=0, 853). Çalışmaya alınan hastaların yaş grupları göre karşılaştırılması yapıldığında en fazla hasta içeren yaş grubu 60 hasta ile 60- 132 ay yaş grubu olduğu tespit edildi. Malnütrisyon grubunun Gomez Sınıflamasına göre dağılımı %67,9'unda (n=106) hafif, %25'inde (n=39) orta, %7,1'inde (n=11) ağır düzey malnutrisyon olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ortalama WBC(103/μl), Ferritin(ng/ml), Vitamin B12(pg/ml) ve T4 düzeyleri ile gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (sırasıyla p=0,023, p=0,035,p=0,013, p=0,001). Sonuç: Malnütrisyon gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir sağlık problemidir. Ağır malnütrisyon tanısı genellikle kolaylıkla konurken, orta veya hafif malnütrisyon tanısında güçlük çekilebilmektedir. Daha erken ve güvenli bir şekilde tanı koymada kullanılabilecek biyobelirteçlerin tespit edilmesi amacıyla amaçla çok merkezli, prospektif, daha uzun süre ve daha çok sayıda hastayı içeren yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation Of Organic Causes in Patients Diagnosed With Malnutrition Introduction and Purpose: Malnutrition is defined as a nutritional disorder that leads to significant negative effects on body weight and functions due to deficiency or excess of protein, energy and other nutrients. The aim of this study was to evaluate the anthropometric, epidemiological and laboratory findings of patients admitted to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics and diagnosed with malnutrition. Materials and Methods: Between 1 January 2023 and 1 February 2024, 156 patients aged between 1 month and 18 years who were admitted to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics and diagnosed with E.45: Developmental delay, protein energy malnutrition were included in the study as malnutrition group and 100 healthy children were included as control group. Results: In the malnutrition group 74(47.4%) were girls and 82(52.6%) were boys and in the healthy child control group 53(53%) were girls and 47(47%) were boys and no statistically significant difference was found between the groups according to gender (p=0.853). When the patients included in the study were compared according to age groups, it was found that the age group with the highest number of patients was the 60- 132 months age group with 60 patients. The distribution of the malnutrition group according to the Gomez Classification showed that 67.9% (n=106) had mild malnutrition, 25% (n=39) had moderate malnutrition and 7.1% (n=11) had severe malnutrition. In addition, statistically significant differences were found between the groups in mean WBC (103/μl), ferritin (ng/ml), vitamin B12 (pg/ml) and T4 levels (p=0.023, p=0.035, p=0.013, p=0.001, respectively). Conclusion: Malnutrition is a serious health problem for developing countries. While the diagnosis of severe malnutrition is usually made easily, the diagnosis of moderate or mild malnutrition may be difficult. In order to identify biomarkers that can be used for earlier and safer diagnosis, new multicentre, prospective studies with longer duration and larger number of patients are needed.