İnternet alan adı kullanılarak marka hakkına tecavüz ve hukuki sonuçları
Infringement of trademark right by using internet domain name and its legal consequences
  1. Tez No: 887049
  2. Yazar: TUĞÇE DİDEM GÜL ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alan Adı, Alan Adı Hırsızlığı, Meşru Menfaat, UDRP, Domain name, Cybersquatting, Legitimate Interest, UDRP
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnternet bir zamanlar yalnızca devletlerin ulaşabildiği bir alan iken yıllar geçtikçe gerçek dünyada kendine oldukça büyük bir yer bulmuş ve hayatımızın neredeyse her anına dahil olmuştur. Bilgisayarların her birine başlarda yalnızca IP adresleri isimli, karmaşık onlarca rakam ve harflerden oluşan kimlik numarası verilmişken, bilgisayarların günlük kullanımda yaygınlaşması ile bu sistem içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir. İnsanların akıllarında daha kolay tutabileceği şekilde alan adları sistemi oluşturulmuş ve akılda kalıcı kısa kelime grupları ile insanların kolay bir biçimde birbirlerinin bilgisayarlarına, internet sitelerine ulaşmalarının önü açılmıştır. İnternet kullanımına bağlı olarak alan adı kullanımının artması, alan adlarını git gide ekonomik bir değer olarak tanınmasına neden olmuş ve önemli bir güç sembolü haline gelmiştir. Bu güç alan adlarının çalınma tehlikesi ile karşılaşmasına kimi zaman ise ileride marka sahiplerine satılmak için kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından depolanmasına neden olmuştur. Markaların, müşteri ve potansiyel müşterilerine kolay ve düşük maliyetli şekilde ulaşabildikleri alan adları, markaya tecavüz edilmesinde bir araç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kötü niyetli üçüncü kişiler, ticari kazanç sağlamak adına kimi zaman markanın ismini alan adı olarak kullanmaya başlamış, kimi zaman ise internet sitelerinde markanın mal ve hizmetlerini kopyalamışlardır. Marka hakkı sahibinin bu tecavüzleri durdurmak, sonlandırma için ülkesel sınırlarımız içerisinde başvurabileceği özel hukuk yolları bulunduğu gibi başvurabileceği uluslararası çözüm yolları da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Once, the internet was a domain accessible only to governments. Over time, it has become a huge part of our daily lives, involved in almost every moment. In early times, each computer was identified only by an assigned, complicated series of numbers called an IP Address. However, as computers have become more common in daily use, this system has become quite chaotic. Thus, domain names were created, with easy-to-memorize, short heaps of words, allowing people to easily access each other's computers and websites. The rise in the usage of domain names in relation to the rise of internet usage has gradually led to domain names being acknowledged as an economic asset and a symbol of power. This power has sometimes made domain names subject to the risk of theft and has sometimes led to them being stored in bulk by maliciously intended third parties to be sold to trademark owners. Domain names, which trademarks can use to easily and cheaply access their customers and potential customers, have started to be used as a tool to infringe trademarks. Ill-willed third parties, to make profits, sometimes use names of trademarks as domain names and sometimes copy the trademark's products and services on their websites. To halt such infringements, the trademark owner not only has domestic law remedies but also has international law remedies.