Tranexamik asitin cilt geçirgenlik özelliklerinin farklı formülasyon yaklaşımlarıyla değerlendirilmesi
Evaluation of skin permeability characteristic of tranexamic acid with different formulation approaches
  1. Tez No: 887074
  2. Yazar: SURA ABDULHADI HUSIEN ALDUHIMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Topikal TXA formülasyonu, Cilt pigmentasyonu, HPMC hidrojeli, Mikroiğneleme, nanoboyutlu lesitin hidrojel, ex vivo permeabilite, Topical TXA formulation, Skin pigmentation, HPMC hydrogel, Microneedling, nanosized lecithin hydrogel, ex vivo permeation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, cilt pigmentasyonunun önlenmesinde hedefe yönelik, deriden penetrasyonu yüksek, maliyet etkin ve kullanım kolaylığı olan topikal uygulanan Traneksamik asit (TXA) jeli (%10) geliştirmektir. Geliştirilen formülasyonun pigmentasyonun önlenmesinde etkin ve güvenilir bir şekilde kullanılabilmesi için ilave klinik çalışmalar yapılmalıdır. Cilt pigmentasyonunu tedavi etmek amacıyla (TXA) kullanılarak birçok topikal formülasyon geliştirilmiştir. Bu çalışmada geliştirilen formülasyonlar ile düşük advers reaksiyonlara ve yüksek etkinliğe sahip, hasta uyuncu yüksek bir kullanıcı dostu bir alternative tedavi yaklaşımının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Birincil amaç TXA'nın ciltten permeabilitesini artırmaktır. Dokuz farklı hidrojel formülasyonu hazırlandı ve %3 hidroksipropil metil selüloz (HPMC) içeren formülasyon beş saatlik in vitro test salım testi süresi boyunca en fazla TXA'yı saldığı tespit edildi. Bununla birlikte, domuz derisi üzerinde daha sonra yapılan deneyler (ex vivo), TXA'in bu formülsayondan deriye yeterince nüfuz etmediğini ortaya koymuştur. Bu durumun TXA'nın hidrofilik karakterinin epidermal bariyere nüfuz etme yeteneğini engellediğinden olabileceği değerlendirilmiştir. TXA'in düşük deri permeabilite özelliğini iyileştirmek için iki yaklaşım araştırıldı: Bunlardan birincisi olan mikroiğne ile deride geçici gözenek oluşturma yaklaşımıdır. Deneyler sırasında mikro iğneleme, HPMC formülasyonundan salınan TXA'in deriden permeablitesinde önemli bir artış sağladığı bulunmuştur. Başka bir yaklaşımda, TXA'yı bir lipit bileşiği olan lesitinin boyutunun nano ölçülere indirilerek formülasyon içerisine almaktır. Ex vivo deneylerde nano boyutlu lesitin hidrojel formülasyonu, 24 saatlik bir süre boyunca sürekli ve kontrollü bir şekilde TXA salınımını sağladığı gözlenmiştir. Bunun lesitinin nano boyutda formüle dahil edilmesi ile deriden geçişi artırmadaki etkinliğinin sinerjisi ile olabileceği değerlendirilmektedir. ,Hem mikro iğneleme hem de nano boyutlu lesitin hidrojelleri, cilt pigmentasyon sorunlarını çözmede ilave uygulama ve formülasyon yaklaşımı olarak değerlendirilmektedir. Bu yeni uygulama şekli ve alternatif formülasyon yaklaşımının ileri klinik uygulamalar ile etkinliği ve güvenliği değerlendirilerek cilt pigmentasyonunun önlenmesinde kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to develop a topical Tranexamic acid (TXA) gel (10%) for treating skin pigmentation with targeted delivery, enhanced permeation, potential cost-effectiveness, and ease of use. This formulation warrants further investigation for efficacy and safety in managing pigmentation. It was developed many topical formulations using (TXA) for the purpose of treating skin pigmentation. The objective was to develop a user-friendly therapy with low adverse reactions and great efficacy. The primary objective was to enhance the skin penetration capability of TXA. It was tested nine different hydrogel mixtures and found that one with 3% hydroxypropyl methyl cellulose ( HPMC) released the most TXA over the course of five hours of in vitro testing. However, subsequent experimentation on pig skin (ex vivo) revealed that this compound did not sufficiently permeate the skin. This is likely due to the water solubility of TXA, which hinders its ability to penetrate the epidermal barrier. To overcome this constraint, it was investigated two approaches to improve TXA penetration: Microneedling is a procedure that involves using a tiny roller equipped with needles to create temporary channels in the skin. During experiments, microneedling demonstrated a substantial increase in the quantity of TXA released from the HPMC formulation. In another approach, it was designed a formulation approach that encased TXA in tiny particles made of lecithin, a lipid compound. In ex vivo experiments, the nano sized lecithin hydrogel formulation demonstrated potential by exhibiting a continuous release of TXA for a duration of 24 hours. This can be due to the synergistic effect of lecithin's characteristics and the diminutive particle size may account for this technique's superior efficacy. Both microneedling and nano sized-lecithin hydrogels work well to improve the penetration of topical TXA therapies into the skin to manage pigmentation problems. Further investigation is required to design a medication that is both secure and efficacious for this ailment.