KOAH'lı bireylerde sağlık okuryazarlığı düzeyinin ilaç tedavisine uyum ve yaşam doyumu üzerine etkisi
The effect of health literacy level on adherence to medication and life satisfaction in individuals with COPD
  1. Tez No: 887119
  2. Yazar: HAYRUNESMA USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik, ilaç uyumu, KOAH, sağlık okuryazarlığı, yaşam doyumu, nursing, medication adherence, COPD, health literacy, life satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma KOAH'lı bireylerde sağlık okuryazarlığı düzeyinin ilaç tedavisine uyum ve yaşam doyumuna etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 20 Ocak- 20 Eylül 2023 tarihleri arasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi'nde yatarak tedavi gören, araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 150 KOAH'lı birey ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Hasta Tanıtım Formu, İlaca Uyum ve Reçete Yazdırma Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. p0.05). Sonuç olarak araştırma kapsamındaki KOAH'lı bireylerin ilaca uyumlarının çok iyi düzeyde, yaşam doyumunun orta düzeyde ve sağlık okuryazarlığının orta düzeyin üzerinde olduğu söylenebilir. KOAH'lı bireylerin sağlık okuryazarlığı, ilaç uyumu ve yaşam doyumu düzeylerini artıracak multidisipliner ve girişimsel çalışmaların yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to examine the effect of health literacy level on compliance with drug treatment and life satisfaction in individuals with COPD. The study was conducted between 20 January and 20 September 2023 with 150 individuals with COPD who were receiving inpatient treatment at the Chest Diseases Ward of the Niğde Ömer Halisdemir University Training and Research Hospital, who met the inclusion criteria of the study and agreed to participate in the study. The data of the study were collected using a questionnaire form, Adherence to Refills and Medications Scale, Life Satisfaction Scale and Health Literacy Scale. Descriptive statistics, independent sample t test, one-way analysis of variance, Bonferroni test and Pearson correlation analysis were used in the evaluation of the data. The p0.05). As a result, it can be said that the medication adherence of the COPD individuals within the scope of the study is at a very good level, life satisfaction is at a moderate level and health literacy is above a moderate level. It is recommended that multidisciplinary and interventional studies be conducted to increase the health literacy, medication compliance and life satisfaction levels of individuals with COPD.