Geri Dön

İnşaat firmalarının iletişim yönetimi yaklaşımı: Türkiye örneği

The communication management approach of construction firms: Case of Türkiye

  1. Tez No: 887360
  2. Yazar: ABDUSSAMED BAŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ERGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapım-Proje Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102

Özet

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde büyük paya sahip olan inşaat sektörü, proje bazlı gerçekleştirilebilme ve kompleks yapısı nedeniyle proje yönetimi anlamında üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir niteliğe sahiptir. Her projenin kendine has bir yapıda olması, paydaşların işveren, yüklenici, danışman gibi çeşitlilik göstermesi ve yönetici, mühendis, mimar ve işçi gibi farklı çalışan profiline sahip olmasından dolayı inşaat projelerinin yönetiminde iletişim önemli bir hal almaktadır. Proje başarısının belirlenebilmesi için proje performansının doğru bir şekilde irdelenmesi gerekmektedir. Proje performansı genel anlamda daha çok maliyet, kalite ve zaman açısından değerlendirilse de iletişimin bu temel kabul gören yönetim alanları ile birlikte büyük bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Çalışma kapsamında inşaat projelerinin genel yapısı, proje performansı ve iletişimin inşaat projeleri performansına olan etkisi üzerinde durulmuştur. İnşaat projelerinin paydaş yapısı göz önüne alındığı takdirde proje başarısı, tüm paydaşlar için aynı anlama gelmemekte olup bir projenin başarısının ölçülebilmesi için proje beklentilerinin ve sonuçlarının tüm paydaşlar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında proje performansına etki eden parametrelere değinilerek projelerde kullanılan iletişim yönetimi araçları ve bu iletişim araçlarının inşaat projelerinde kullanış biçimi gösterilmeye çalışılmıştır. İletişim yönetiminin inşaat sektöründeki rolünün araştırılması amacıyla yapılan literatür taramasında ülke bazlı iletişim yönetiminin planlanması, uygulanması, iletişime katılım oranı, etkili iletişim ortamının sağlanması gibi alanlarda sıkça karşılaşılan iletişim sorunları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında inşaat sektöründe işveren, müşavir veya yüklenici vasfıyla aktif olarak faaliyet gösteren firmaların orta ve üst düzey yöneticileri ile mülakatlar yapılarak, firmaların iletişime bakış açıları, iletişim stratejileri, kullanılan iletişim araçları ve karşılaşılan iletişim problemleri belirlenmeye çalışılmıştır. Mülakatlar neticesinde tespit edilen iletişim sorunları literatürden derlenmiş olan sorunlarla karşılaştırılıp sorunlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar gösterilerek öne çıkan iletişim problemleri vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışmada işveren, yüklenici ve müşavir firmaların farklı paydaşlar olarak projeden beklentilerinin gösterdiği çeşitlilik, iletişime bakış açılarının farklılıkları ve ekip içi organizasyon yapıları gösterilmeye çalışılmıştır. Firmalarda iletişim konusunda görev ve sorumlulukların net olmaması, iletişim planlamasının eksikliği, yöneticilerin teknik ve sosyal beceri eksiklikleri, kültür ve dil farklılıkları gibi sorunların öne çıktığı görülmüştür. Literatür ve mülakatlar doğrultusunda iletişim problemlerinin giderilmesi için alınması gereken tedbirler belirtilerek inşaat projelerinde etkili bir iletişim sağlanabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

Özet (Çeviri)

The construction sector, which holds a significant share in the economies of developing countries, requires careful attention in terms of project management due to its project-based nature and complex structure. Each project having its unique characteristics, involving stakeholders such as employers, contractors, consultants, and a diverse workforce including managers, engineers, architects, and laborers, makes communication essential in managing construction projects. Evaluating project performance accurately is crucial to determine project success. Although project performance is generally evaluated in terms of cost, quality, and time, it's evident that communication has a significant impact alongside these widely accepted management areas. This study focuses on the general structure of construction projects, project performance, and the impact of communication on project performance. Considering the stakeholder structure of construction projects, project success doesn't necessarily mean the same for all stakeholders. To measure the success of a project, project expectations and outcomes need to be evaluated from the perspective of all stakeholders. The study also addresses the parameters affecting project performance and attempts to illustrate the communication management tools used in construction projects and how these communication tools are utilized. A literature review was conducted to explore the role of communication management on construction sector, focusing on country-specific communication management planning, implementation, participation in communication, and ensuring an effective communication environment. In the second part of the study, interviews were conducted with middle and senior managers actively involved in the construction sector as employers, consultants, or contractors to identify their perspectives on communication, communication strategies, communication tools used, and communication problems encountered. Communication problems identified through interviews were compared with those compiled from the literature to highlight similarities and differences, emphasizing prominent communication issues. The study attempts to demonstrate the diversity of expectations from employers, contractors, and consulting firms as different stakeholders in the project, differences in perspectives on communication, and internal team organizational structures. It has been noted that issues in communication such as unclear roles and responsibilities, lack of communication planning, deficiencies in technical and social skills of managers, as well as cultural and language differences, have been highlighted. Measures to address communication problems based on literature and interviews are provided, along with recommendations for achieving effective communication in construction projects.

Benzer Tezler

  1. Project management maturıty levels of resıdentıal constructıon companıes ın Turkey

    Türkiye'deki konut üretici inşaat firmalarının proje yönetimi olgunluk seviyeleri

    ALİ İLERİ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSNÜ MURAT GÜNAYDIN

  2. Lean construction implementations: Evidence from the Turkish construction industry

    Yalın inşaat uygulamaları: Türkiye inşaat sektöründen kanıtlar

    KEREM BAHAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜL POLAT TATAR

  3. Türkiye'de mimarlık bürolarında kalite yönetimi uygulamalarının irdelenmesi

    A Study of the quality management applications at the architectural offices in Turkey

    DEMET EBRU CANSEVER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. NUR ESİN ALTAÇ

  4. An investigation into the building information modeling applications in the construction project management

    İnşaat proje yönetimi aşamalarında yapı bilgi modellemesi kullanımı üzerine bir inceleme

    İMGE KIVIRCIK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK

  5. Multi-objective subcontractor selection model based on performance measurement framework in international construction projects

    Uluslararası inşaat projelerinde performans ölçüm çerçevesine dayalı çok amaçlı alt yüklenici seçim modeli

    BEFRİN NEVAL BİNGÖL

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜL POLAT TATAR