Nûreddin es-Sâbûnî'nin ulûhiyyet anlayışı
Nûreddin es-Sâbûnî's concept of divinity
- Tez No: 887399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Nûreddin es-Sâbûnî, Ulûhiyyet, Nakil, Akıl, Kalam, Nuraddin as-Sabuni, Uluhiyyet, al-Naql, Mind
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yüce bir varlığın mevcudiyetinin kabulü, insanlık için büyük önem taşımaktadır. Zira bu inanç, hayatın ve daha sonrasının nasıllığını ortaya koyacak bir olgudur. Kişinin tanrı tasavvuru ve inandığı varlığa yüklediği anlamlar, yaşantısında büyük rol almaktadır. Her inanç sistemi öncelikle inandığı yüce varlığın özelliklerini anlamaya ve anlatmaya çalışmaktadır. Bu sebepledir ki kelâm eserlerinin muhtevası incelendiğinde, Allah'ın varlığı, sıfatları ve varlıklarla olan ilişkisini ifade eden; ulûhiyyet meselesinin farklı boyutlarla ele alındığı görülmektedir. Allah'ın varlığı, sıfatları ve buna tealluk eden meseleler inananların merak edip mülahaza ettiği bir konudur. İslâm dinin temel iki kaynağı olan Kur'ân ve Sünnette ulûhiyyet ile ilgili ifadeler yer almaktadır. Yüce Yaratıcı kullarına,“De ki: O, Allah tektir. Allah samed olandır. Doğurmadı ve doğmadı. O'nun hiçbir dengi yoktur”(İhlâs, 112/1-4) âyetlerinde olduğu gibi kendini bildirmektedir. İslâm âlimleri kelâm ilminin doğuşundan itibaren Kur'ân ve sünnetin ışığında ulûhiyyet konusunu ele almış, Allah'ın varlığına dair aklî ve naklî deliller sunmuş ve bu konularda birçok görüş bildirmişlerdir. Matürîdiyye mezhebinin teşekkülü sonrasında yaşayan Nûreddîn es-Sâbûnî (ö.580/1184), kendisinden önceki ilmî birikimi eserlerine yansıtmış ve Matürîdî düşünce sistemini sonraki döneme aktarmıştır. Nitekim Sâbûnî, eserlerinin yöntemini kelâmî meselelerin anlaşılıp ders niteliğinde okutulması doğrultusunda te'lif etmiştir. Bu çalışmada, Sâbûnî'nin eserlerinden hareketle kelâm ilminin en temel konusu olan ulûhiyyet anlayışı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The acceptance of the existence of a supreme being is of great importance for humanity. Because this belief is a phenomenon that will reveal how life and its aftermath are. A person's conception of God and the meanings he attaches to the being he believes in play a major role in his life. Each belief system primarily tries to understand and explain the characteristics of the supreme being it believes in. For this reason, when the content of the works of kalam is examined, it is seen that the issue of uluhiyet, which expresses the existence of Allah, his attributes and his relationship with beings, is dealt with in different dimensions. The existence of Allah, his attributes and the issues related to it are a subject that believers wonder about and discuss. There are statements about uluhiyyet in the Qur'an and the Sunnah, which are the two main sources of the Islamic religion. The Almighty Creator says to His servants,“Say: He is Allah, the only one. Allah is the same. She did not give birth and was not born. There is no equal to Him”(Ihlas, 112/1-4) declares himself as in the verses. Since the birth of the science of kalam, Islamic scholars have considered the issue of uluhiyet in the light of the Qur'an and the Sunnah, presented rational and transferable evidence about the existence of Allah, and expressed many opinions on these issues. Nureddin as-Sabuni, who lived after the formation of the Maturidiyya sect (d.580/1184), reflected the scientific accumulation before him in his works and transferred the Maturidi system of thought to the next period. As a matter of fact, Sabuni has defined the method of his works in the direction of understanding kalami issues and teaching them as a lesson. In this study, based on the works of Sabuni, the understanding of uluhiyet, which is the most basic subject of kalam science, will be examined.
Benzer Tezler
- Nûreddin es-Sâbûnî'nin (ö. 580/1184) Peygamber tasavvuru ve kelâm sisteminde hadisleri kullanımı (el-Kifâye örneği)
Nûreddin es-Sâbûnî's (d. 580/1184) Prophet imagination and usage of hadith in the word system (al-Kifâya example)
HASAN ERYILMAZ
- Nûreddîn es-Sâbûnî'nin imâmet anlayışı ve ilk dönem siyâsî olayları değerlendirişi
Nuraddin es-Sabuni's understanding of imamate and his evaluation of first period political events
SEYYİD MUHAMMED YAVUZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinHarran ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA EKİNCİ
- Nureddin es-Sâbûnî'nin nübüvvet anlayışı
The Prophethood understanding of Sâbûnî
MÜCAHİT YAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
DinSelçuk ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEFA BARDAKCI
- Nûreddin es-Sâbûnî'nin Mu'tezile eleştirisi
Nur al-Din al-Sâbûnî's criticism on Mu'tazila
ŞEYMANUR AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
DinBolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET YAĞLI MAVİL
- Nureddin Es-Sâbûnî'nin hayatı, eserleri ve kelâmi görüşleri
Nureddin Es-Sabuni's life, work and Kelâmic sights
METİN ASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
DinFırat ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SELİM ÖZARSLAN