Investigating the effects of management contracting (MC) system on construction projects
Yönetim yükleniciliği (YY) sisteminin inşaat projeleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
- Tez No: 887523
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ERGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat, proje yönetimi, proje teslim sistemleri, yönetim yükleniciliği, yönetim yükleniciliği), construction, project management, project delivery systems, management contracting (mc, epcm)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, proje teslim sistemlerine odaklanmakta olup, inşaat sektöründe uygulanmakta olan yönetim yükleniciliği proje teslim sisteminin projelerde sağladığı faydalar ve yönetim yükleniciliği proje teslim sisteminin uygulanabildiği alanların incelenmesini amaçlamıştır. Bu doğrultuda, literatürde yer alan ve sektörde sıklıkla kullanılan proje teslim sistemlerinden tasarla-teklif ver-inşa et (Tİİ), tasarla-inşa et (Tİ), rı̇sk altındakı̇ ı̇nşaat yönetı̇cı̇sı̇ (RAİY) ve bütünleşik proje teslı̇mı̇ (BPT) incelenerek her birinin avantajları ve dezavantajları değerlendirilmiştir. Çalışmanın ana konusu olan yönetim yükleniciliği proje teslim sistemi mevcut diğer sistemlerle süre ve maliyet açısından karşılaştırılmış, avantajları ve dezavantajları irdelenmiştir. Ayrıca, yönetim yükleniciliği kullanılarak yurtdışında gerçekleştirilen projelere ve Türkiye'de çalışmalarını sürdürmekte olan bir inşaat proje yönetimi firmasının gerçekleştirdiği projelere yer verilmiştir. Son olarak, yönetim yükleniciliği teslim sisteminin hangi tür projelerde daha avantajlı olabileceği yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on project delivery systems and aims to examine the benefits of the management contracting project delivery system applied in the construction industry and the areas where the management contracting project delivery system can be applied. In this regard, design-bid-build (DBB), design-build (DB), construction manager at risk (CMAR) and integrated project delivery (IPD) systems are examined and their advantages and disadvantages are explained. The management contracting project delivery system, which is the main subject of the study, is compared with other existing systems in terms of time and cost, and its advantages and disadvantages are also examined. Additionally, projects carried out abroad using management contracting and projects carried out by a construction project management company operating in Türkiye are included. Finally, suggestions were made regarding which types of projects the management contracting delivery system would be more advantageous.