ukurova Bölgesinde görülen hemoglobin varyantları
Hemoglobin variants seen in the Çukurova Region
- Tez No: 887522
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE SULTAN MENZİLETOĞLU YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
 - Anahtar Kelimeler: Çukurova Bölgesi, Hemoglobin, Hemoglobinopati, Hemoglobin Varyantları, Orak Hücre Anemisi, Abnormal Hemoglobin, Çukurova Region, Hemoglobin, Hemoglobinopathy, Sickle Cell Anemia
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 56
Özet
Hemoglobinopatiler, dünya çapında en yaygın görülen tek gen hastalıklarıdır ve gelecekte prevalanslarının artacağı tahmin edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Çukurova bölgesinde görülen anormal hemoglobin varyantlarını belirlemektir. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Merkez Laboratuvarına gelen kan örnekleri üzerinde gerçekleştirilen bu araştırmada, hemoglobin elektroforezi, oraklaşma testi ve ARMS-PCR yöntemleri kullanılarak anormal hemoglobin tipleri belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, Çukurova bölgesinde %63.53'ünde HbAS, %33.15'inde HbSS, %1.65'inde HbSC, %1.12'inde HbAC ve %0.55'inde HbAE olduğunu belirleyerek, bölgede orak hücre taşıyıcılığının yüksek oranda olduğunu göstermektedir. Önerimiz, hemoglobinopatinin endemik olduğu bölgelerde tarama programları uygulayarak etkilenen doğum sayısını azaltmak ve böylece ülke ekonomisine olan maliyetleri düşürmektir.
Özet (Çeviri)
Hemoglobinopathies are the most common single-gene disorders worldwide, and their prevalence is expected to increase in the future. This study aims to identify abnormal hemoglobin variants in the Çukurova region. Blood samples collected at the Central Laboratory of Çukurova University Balcalı Hospital were analyzed using hemoglobin electrophoresis, sickling test, and ARMS-PCR methods to determine the types of abnormal hemoglobin present. The results showed that 63.53% of the samples had HbAS, 33.15% had HbSS, 1.65% had HbSC, 1.12% had HbAC, and 0.55% had HbAE, indicating a high rate of sickle cell carriage in the region. We recommend implementing screening programs in areas where hemoglobinopathy is endemic to reduce the number of affected births and thereby lower the economic costs to the country.