Multipl skleroz hastalarında alt ekstremite pozisyon testinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability of lower extremity position test in patients with multiple sclerosis
- Tez No: 887538
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Alt Ekstremite Pozisyon Testi, Denge, Multipl Skleroz, Propriosepsiyon, Pozisyon Duyusu, Lower Extremity Position Test, Balance, Multiple Sclerosis, Proprioception, Position Sense
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma inmeli hastalarda pozisyon duyusunu değerlendirmek için geliştirilen Alt Ekstremite Pozisyon Testinin (AEPT) Multipl Sklerozlu (MS) bireylerde geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasını yapmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya yaş ortalamaları 42,35 ± 10,86 yıl olan, 28'i (%31,1) erkek, 62'si (%68,9) kadın olmak üzere toplam 90 MS'li birey katılmıştır. Çalışmada katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Alt ekstremite duyu değerlendirmesinde AEPT ve kinestezi duyusu değerlendirmesinde dijital gonyometre kullanıldı. Katılımcıların denge fonksiyonlarını değerlendirmek için BESTest'in alt parametrelerinden statik denge için tek ayak üzerinde durma testi (TAÜD) ve dinamik denge değerlendirmesi için zamanlı kalk yürü testi (ZKYT) kullanıldı. Yürüme fonksiyonu değerlendirmek için 10 metre yürüme testi kullanıldı. AEPT'in güvenilirliğinde Cronbach alpha ölçüm değeri 12 cm için 0,788 (p=0,001) ve 22 cm için 0,834 (p=0,001) olarak bulunmuştur. Testin geçerliliği için ayak bileği kinestezi duyusu ile ve ZKYT, TAÜD ve 10 m yürüme testleri ile arasında anlamlı düzeyde korelasyonlar saptandı. Bu sonuçlara göre AEPT MS'li hastalarda pozisyon duyusunu değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir testtir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to study the validity and reliability of the Lower Extremity Position Test (LEPT), which was developed to evaluate position sense in stroke patients, in individuals with Multiple Sclerosis (MS). A total of 90 individuals with MS, 28 (31.1%) men and 62 (68.9%) women, with an average age of 42.35 ± 10.86 years, participated in the study. Demographic information of the participants was recorded in the study. LEPT was used to evaluate lower extremity sensation and a digital goniometer was used to evaluate kinesthesia sensation. To evaluate the balance functions of the participants, one-leg stand test (OLS) for static balance and timed up and go test (TUG) for dynamic balance evaluation, which are sub-parameters of BESTest, were used. A 10-meter walk test was used to evaluate walking function. In the reliability of LEPT, Cronbach alpha measurement value was found to be 0.788 (p=0,001) for 12 cm and 0.834 (p=0,001) for 22 cm. For the validity of the test, significant correlations were found between the ankle kinesthesia sense, TUG, OLS and 10 meter walking tests. According to these results, LEPT is a valid and reliable test to evaluate position sense in patients with MS.