Engelli çalışanların tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği bakımından tehlike ve risklerinin araştırılması
Investigation of the hazards and risks of disabled employees in terms of occupational health and safety in the textile industry
  1. Tez No: 887543
  2. Yazar: DUYGU KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KARATAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDEN ÖZGÜNALTAY ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Çalışanlar, Tehlike ve Risk, Kontrol Tedbirleri, Disabled Employees, Danger and Risk, Control Measures
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Engelli çalışanlar özel politika gerektiren gruplar arasında olduklarından tekstil sektöründe çalışırken karşılaşabilecekleri tehlike ve riskler kaçınılmaz olabilmektedir. Bu tehlike ve risklerle karşılaşmamaları için alınması gereken kontrol tedbirleri sayesinde engelli çalışanlar sağlıklı, güvenli ve refah bir çalışma ortamında iş kazası ve meslek hastalığı riskinin yok edilmesi veya en aza indirilmesiyle verimli bir şekilde işlerini yapabilirler. Hem kendilerine duydukları güven sayesinde hem de işyeri ortamının onlar için rahat olmasıyla kendilerini motive edebilirler. Tekstil sektöründeki tehlike ve risklerin belirlenmesinde Fine Kinney ve FTA (Hata Ağacı Analizi) yöntemleri iş sağlığı ve güvenliği bakımından kullanılabilen risk değerlendirme metotlarındandır. Bu metotlar, tekstil sektöründe yaygın bir şekilde kullanılabilir olmasına rağmen işveren ve İSG alanındaki çeşitli uzmanlar tarafından karışık olmalarından ve çok fazla zaman aldıklarından dolayı kullanılamamaktadır. Bu çalışmanın amacı, dezavantajlı grupların içinde yer alan iş hayatındaki engelli çalışanların tekstil sektöründe karşılaşabilecekleri tehlike ve risklerin Fine Kinney ve FTA risk değerlendirme metotları ile tespit edilerek sorunlarının çözümüne yönelik kontrol tedbirlerini araştırmak ve belirlenen riskleri öncelik sırasına göre düzenlemektir.
Özet (Çeviri)
Since disabled employees are among the groups that require special policies, the dangers and risks they may encounter while working in the textile industry may be inevitable. Thanks to the control measures that must be taken to avoid these hazards and risks, disabled employees can do their jobs efficiently in a healthy, safe and prosperous working environment by eliminating or minimizing the risk of work accidents and occupational diseases. They can motivate themselves both because of their self-confidence and because the workplace environment is comfortable for them. Fine Kinney and FTA (Fault Tree Analysis) methods are among the risk assessment methods that can be used in terms of occupational health and safety in determining hazards and risks in the textile industry. Although these methods can be widely used in the textile industry, they cannot be used by employers and various experts in the OHS field because they are complicated and take too much time. The aim of this study is to identify the dangers and risks that disabled employees in business life, who are among disadvantaged groups, may encounter in the textile industry with Fine Kinney and FTA risk assessment methods, to investigate control measures to solve their problems and to arrange the identified risks in order of priority.