İslami feminizm ve Sisters in Islam hareketi örneği
Islamic feminism and the case of Sisters in Islam movement
  1. Tez No: 887549
  2. Yazar: EMİNE KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, İslamî Feminizm, Uluslararası İlişkiler, Kadın ve Sisters in Islam Hareketi, Feminism, Islamic Feminism, International Relations, Woman and Sister in Islam Movement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışması, Malezya menşeli Sisters in Islam (SIS) topluluğunun İslamî feminizm adı altındaki eylemlerini, İslamî feminizmin temel iddiaları ve eleştirileri çerçevesinde ortaya koymayı hedeflemektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde 1980'li yılların sonlarından bu yana uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde yer edinen feminist uluslararası ilişkiler ekolünün ortaya çıkışı, yayılması ve temel fikirleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde, 1990'lı yıllardan itibaren üçüncü dalga feminizmin yükselişi ile Müslüman nüfus yoğunluklu ülkelerde, hususen Türkiye, İran, Mısır ve Malezya'da daha da yüksek sesle dile getirilmeye başlanan İslamî feminizmin genel bir manzarası ortaya konulmuştur. Çalışmanın son bölümünü ise tezin esas konusu ve İslamî feminist bir oluşum olan Sisters in Islam topluluğunun ortaya çıkışı, iddiaları, faaliyetleri, problemleri, hedefleri ve kazanımları oluşturmaktadır. Temelde Sisters in Islam hareketinin amacı, kadınları erkeklerden aşağı gören zihniyetleri dönüştürmek ve İslam çerçevesinde kadın haklarını savunmak olarak ifade edilmektedir. Farklı meslek gruplarından kadınların oluşturduğu Sisters in Islam hareketinin öncüleri, İslamî feministler olarak, ilk olarak İslami kaynakların yorumlanması ve İslam adına kadınların maruz kaldıkları ayrımcılığa ve diğer sorunlara çözüm bulmaya çalışmaktadır. Bu tez çalışmasında Sisters in Islam hareketi hakkındaki birincil kaynaklar içerik analizi yöntemiyle ele alınarak hareket örnekliğinde İslamî feminizmin genel bir fotoğrafı çekilmiştir. Son tahlilde, Sisters in Islam hareketinin Malezya yerelindeki hak arama mücadelesinin ve küresel bir ideoloji olan feminizm ile İslam'ı birleştiren aktivizminin hem Müslüman yoğunluklu ülkelerde hem de Batı'da İslami feminist hareketin duyulmasında önemli bir yere sahip olduğu pekâlâ söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is to highlight the actions of the Malaysian-based Sisters in Islam (SIS) community under the name of Islamic feminism in the context of the fundamental demands and critiques of Islamic feminism. The first part of the study, which consists of three parts, discusses the emergence, spread and basic ideas of the feminist school of international relations, which has taken its place in the discipline of international relations since the late 1980s. The second part provides a general overview of Islamic feminism, which has become increasingly vocal in countries with high Muslim population density, particularly in Türkiye, Iran, Egypt and Malaysia, with the rise of third wave feminism since the 1990s. The last part of the study deals with the emergence, claims, activities, problems, goals and achievements of the Sisters in Islam community, an Islamic feminist organization which is the main subject of the thesis. Essentially, the aim of the Sisters in Islam movement is expressed as transforming the mentality that views women as inferior to men and defending women's rights within the framework of Islam. The pioneers of the“Sisters in Islam”movement, composed of women from different professions, as Islamic feminists, primarily seek to interpret Islamic sources and find solutions to the discrimination and other problems that women face in the name of Islam. In this thesis study, primary sources about the Sisters in Islam movement were examined using the content analysis method and a general picture of Islamic feminism was taken as an example of the movement. In conclusion, the struggle of the Sisters in Islam movement for their rights in Malaysia and their activism that combines feminism and Islam has an important place in making the Islamic feminist movement heard in both Muslim-majority countries and the West.