Kütahya'da bir Aile Sağlığı merkezine kayıtlı 18-49 yaş grubu kadınlardaki sağlık okuryazarlığı durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the health literacy status among women aged 18-49 registered in Kütahya in a family health center
- Tez No: 887576
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, Aile Hekimliği, Ebelik, Kadın, Health Literacy, Family Physicians, Midwifery, Women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışma; Kütahya Dumlupınar Mahallesi Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 18-49 yaş grubu kadınların sağlık okuryazarlığı durumlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Mart 2023 ve Haziran 2023 tarihleri arasında, kesitsel tipte yapılan bir çalışmadır. Bu çalışmanın evrenini Kütahya Dumlupınar Mahallesi aile sağlığı merkezine kayıtlı 18-49 yaş grubu kadınlar, örneklemini ise aile sağlığı merkezine kayıtlı başvuran 18-49 yaş arası 437 kadın oluşturdu. Verilerin toplanmasında 'Anket Formu' ve 'Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32' kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS paket program versiyon 21,0 kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, çalışma grubunun tanımlayıcı bulguları; kategorik değişkenler için sayı ve yüzde dağılımları ile, sürekli değişkenler için ortalama, standart sapma, en küçük ve en yüksek değerleri ile verildi. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis ve Skewness değerleri incelendi. Bireylerin sosyodemografik özellikleri ile anket sorularına verdikleri cevaplar; Pearson Ki-Kare testi ile değerlendirildi. Bireylerin sosyodemografik özellikleri ile TSOY-32 ölçeği puanları arasındaki ilişkiler; Pearson Ki-Kare/Fisher exact testi ile incelendi. Kadınların obstetrik özellikleri ile ölçekten aldıkları toplam puan arasında korelasyon analizi bakıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Araştırmaya katılan kadınların SOY düzeylerinin yeterli seviyede olduğu bulundu. SOY düzeyini artırmak için bunları etkileyen faktörlerin dikkate alınarak ebelerin bu konudaki etkinliğinin desteklenmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was intended to evaluate the women's literacy of health attitudes who aged between 18 and 49 registered in Kütahya Dumlupınar Street Family Health Center. Material and Methods: This study is a cross-sectional research type which is made the dates between March 2023 and June 2023. While the study of universe was comprised the women aged between 18 and 49 who registered in Kütahya Dumlupınar Street Family Health Center, the sample was comprised the 437 women applicant aged between 18 and 49 registered in Dumlupınar Street Family Health Center. In collecting data“ Questionnaire Form”and“ The Scale of-32”Türkiye Health Literacy were used. In analysis of the data SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) packaged software version 21.0 was used. In evaluating of the data,the values given with descriptive findings of working group for categorical variables for number (N) and with percentage distribution for continious variables , and the average (mean) standard deviation,the smallest (min) and the highest(max). Socio demographic characteristics of individuals and their answers to survey questions were evaluated with Chi-Square Test. The realtionship between characteristics of individuals and TSOY-32 Scale were scrutinized with Pearson Chi-Square/Fisher exact test. Correlation analysis was found out between women's obstetrics features and the total score which they received from the scale. Level of statsitical significance was acknowledged as p0,05). Results: Midwife's efficiency were suggested to support in order to increase parentage level by taking into account factors affecting them.