Kalabalık sınıflarda kaynaştırma öğrencisi olan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları güçlüklerin incelenmesi
An investigation of the difficulties encountered in classroom management by classroom teachers who are inclusive students in crowded classrooms
  1. Tez No: 887604
  2. Yazar: BETÜL VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kaynaştırma eğitimi, özel gereksinimli öğrenci, sınıf öğretmenleri, sınıf yönetimi, inclusive education, student with special needs, class teachers, classroom management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kalabalık sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan ilkokul sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimine ilişkin karşılaştıkları güçlükleri, yaşadıkları sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarını incelemektir. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji çalışması kullanıldığı araştırmada yarı-yapılandırılmış görüşmelerle toplanan araştırma verileri içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde“Maxqda Analytics Pro 2020”nitel veri analizi programı kullanılmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Arnavutköy İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokullarda görev yapan ve kalabalık mevcutlu sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 16 sınıf öğretmeniyle görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: Sınıf öğretmenlerinin Türkiye'de kaynaştırma eğitimi uygulamaları ile ilgili genel olarak olumsuz yönde görüşe sahip oldukları belirlenmiştir. Sınıf öğretmenleri, sınıf mevcudunun kalabalık olması sebebiyle kaynaştırma öğrencileri ile ilgilenemediklerini, kaynaştırma eğitiminin yetersiz ve uygulanabilir bir uygulama olmadığını, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimleri yetersiz bulduklarını, kaynaştırma eğitimi uygulamalarında özel gereksinimli öğrencilerin ailelerinden, görev yaptıkları okulların ve sınıfların fiziki koşullarından kaynaklanan sorunlar yaşadıklarını ve bu süreçte öğretmenlerin bedenen ve ruhen olumsuz etkilendiklerini belirtmişlerdir. Sonuçlar: Kalabalık sınıflarda kaynaştırma öğrencisi olmaması gerektiği ve okullarda tam zamanlı kaynaştırma eğitimi yerine yarı zamanlı kaynaştırma eğitimine geçilmesi, ayrı eğitim ortamlarının olması, öğretmenlere kaynaştırma eğitimi ile ilgili nitelikli ve etkili hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi hem öğretmenler hem de kaynaştırma öğrencileri için materyal desteğinin sağlanması sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the difficulties encountered by primary school classroom teachers with mainstreaming students in crowded classrooms regarding classroom management, the problems they experience and the solutions to these problems. Method: In the research where phenomenology study, one of the qualitative research methods, was used, the research data collected through semi-structured interviews were analyzed with content analysis technique. The“Maxqda Analytics Pro 2020”qualitative data analysis program was used in the analysis of the data. The research was conducted with 16 classroom teachers who worked in primary schools affiliated with the Arnavutköy District National Education Directorate of Istanbul Province in the 2023-2024 academic year and who had inclusion students in their crowded classes and who volunteered to participate in the research. Findings: It has been determined that classroom teachers have a generally negative view on inclusive education practices in Turkey. Class teachers stated that they cannot deal with inclusive students due to crowded classes, that inclusive education is inadequate and not an applicable practice, that they find pre-service and in-service training inadequate, that they experience problems in inclusive education practices due to the families of students with special needs, the physical conditions of the schools and classes where they work, and that teachers are negatively affected physically and mentally in this process. Conclusions: It was concluded that there should not be mainstream students in crowded classes, that schools should switch to part-time mainstream education instead of full-time mainstream education, that separate educational environments should be provided, that qualified and effective pre-service and in-service training should be organized for teachers on mainstream education, and that material support should be provided for both teachers and mainstream students.