Feyza Hepçilingirler'in çocuk hikâyelerindeki eğitsel iletiler üzerine bir araştırma
A research on educational postings in the children's stories of Feyza Hepçilingirler
  1. Tez No: 887796
  2. Yazar: SEHER SELDA UZUNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HIFZI TOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feyza Hepçilingirler, eğitsel ileti, çocuk edebiyatı, Feyza Hepçilingirler, educational message, children's literature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsanların yetiştirilmesinde eğitim ayrı bir yeri vardır. İnsanların eğitimi de çocuk yaşlarda başlamaktadır. Çocuk edebiyatı eserleri sevgi, dostluk, yardımlaşma, gibi temel değerlerin çocuklara kazandırılmasını sağlayan vasıtalardır. Yazarlar bu temel değerleri, çocuklar için yazdığı eserlerinde doğrudan ve dolaylı olarak okuyucuya aktarmaktadırlar. Bu yüzden çocuk edebiyatı, edebiyatın içinde farklı bir yere sahiptir. Feyza Hepçilingirler' in çocuklar için yazdığı hikâyelerdeki eğitsel iletileri tespit edilerek öğrencilere tavsiye edilebilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Yazarın eserlerdeki eğitsel iletiler çocuğa ne kadar katkı sağladığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın okuyucuya, eğitsel iletilere göre eser seçimlerinde rehberlik etmesi planlamıştır. Bu çalışma iki aşamadan meydan gelmiştir. Birinci aşamada; çocuk edebiyatına katkılar sağlayan Feyza Hepçilingirler' in eserlerinden“Türkü Çocuk, Ardahan'dan Gelen Mektup, ”Off“ Dilim, Dünyayı Çocuklar Kurtaracak”isimli hikâyeleri eğitsel değerler bakımından doküman analizi yöntemi ile incelenmiş ve içerik analizi yöntemi kullanılarak kitaplardaki eğitsel değerler tasnif edilmiştir. Kategorilere ayrılan iletilerden eserden kesitler verilmiştir. İkinci aşamasında araştırma grubu oluşturulmuş ve araştırma grubu ile betimsel tarama yöntemi uygulanmıştır. Araştırma grubu olarak Antalya Kemer ilçesi Arslanbucak Ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinden gönüllü on iki öğrenci seçilmiştir. Araştırma grubuna kitapları okunmadan kitaptaki iletiler ile ilgili önce ilk test, kitapları okunduktan sonra son test uygulanmış ve testler istatiksel uygun tekniklerle ve araçlarla analiz edilmiştir. Araştırma grubuna görüşme formu uygulanarak içerik analizi yapılmıştır. Kitaplarda bulunan eğitsel iletilerin öğrencilere ne kadar nüfuz ettiği araştırılmış ve araştırma sonuçları gösterilmiştir. Bu incelemeler sonucunda Feyza Hepçilingirler' in hikâyelerinde birtakım olumlu ve olumsuz birçok eğitsel ileti tespit edilmiş; yazarın eserlerinin öğrencilere tavsiye edilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education has a special place in raising people. People's education also starts at a young age. Works of children's literature are tools that enable children to acquire basic values such as love, friendship and cooperation. Authors convey these basic values to the readers directly and indirectly in their works written for children. That's why children's literature has a different place in literature. It was aimed to determine the educational messages in the stories written by Feyza Hepçilingirler for children and to reveal their recommendability to students. It has been tried to reveal how much the author's educational messages in his works contribute to the child. It is planned that the research will guide the reader in choosing works according to educational messages. This study consisted of two stages. In the first stage; Among the works of Feyza Hepçilingirler, who contributed to children's literature, the stories named“Türkü Çocuk, The Letter from Ardahan, ”Off“ Dilim, Children Will Save the World”were examined with the document analysis method in terms of educational values, and the educational values in the books were classified using the content analysis method. Excerpts from the work are given from the messages divided into categories. In the second stage, a research group was formed and a descriptive scanning method was applied with the research group. Twelve volunteer students from the 5th grade of Arslanbucak Secondary School in Antalya Kemer district were selected as the research group. The research group was given a first test about the messages in the book before reading the books, and a final test after reading the books, and the tests were analyzed statistically with appropriate techniques and tools. Content analysis was conducted by applying an interview form to the research group. It has been researched how much the educational messages in the books penetrate the students and the results of the research have been shown. As a result of these examinations, many positive and negative educational messages were identified in Feyza Hepçilingirler' s stories; It has been understood that the author's works can be recommended to students.