Göstergebilim bağlamında Şanlıurfa Hac Kapıları ve sanatçı Abdurrahman Birden
In the context of semiotics, Şanlıurfa Hajj Doors and artist Abdurrahman Birden
  1. Tez No: 887956
  2. Yazar: YÜKSEL TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED LÜTFİ KINDIĞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Hac Kapısı, Göstergebilim, Sanat, Abdurrahman Birden, Şanlıurfa, Hajj Doors, Semiotics, Art, Abdurrahman Birden
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Şanlıurfa geçmişten gelen zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Arkeolojik kazılar ve bilimsel araştırmalar sonucunda geçmişinin 12 bin yıl öncesine dayandığı Göbeklitepe ile gün yüzüne çıkmıştır. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ve dini inanışlara ev sahipliği yapan Urfa, insanlık tarihinin buluşma noktası olmuştur. Urfa'nın tarihi geçmişine baktığımızda Roma, Bizans, Türk ve İslam kültürünün izlerini görmek mümkündür. Üç semavi dinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim'in doğduğu yerdir. Bu yüzden Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlar için tarihin her döneminde kutsal sayılmıştır. Dinsel inanışlar Urfa halkının yaşam biçimini şekillendiren en önemli etkendir. İslam dininin göstergeleri çok fazladır. Gösterge, genel olarak, kendi dışında başka bir şeyi temsil eden ve temsil ettiği şeyin yerini alabilecek nitelikte olan biçim, nesne, olgu, vb. olarak tanımlanmaktadır. İslam'ın beş şartından biri olan Hac İbadeti içerisinde yer alan semboller ve işaretler derin anlamlar taşımaktadır. Bu simge ve sembollere duyulan saygı bilinçli bir ümmet olmaya, Müslüman kimliği en iyi şekilde yaşamaya vesiledir. Toplumsal yaşam içerisinde birçok amaç doğrultusunda sembol ve işaretlerden yararlanılmaktadır. Şanlıurfa'da imkânı olan her Müslümanın kutsal topraklara gidip hac görevini yerine getirdikten sonra evinin sokak giriş kapısının ön cephesine çeşitli sembol, figür ve bezemelerle burasının bir hacı evi olduğuna dair mekân ile insan arasında iletişim sağlayan göstergeler kullanılmıştır. Şanlıurfa'da bir gelenek haline dönüşen hac kapısı süslemelerinde kullanılan her bir sembol, özünde derin anlamlar taşımaktadır. Sanatçı duygusu, zekası ve yeteneğiyle beraber yaratıcılığınıda birleştirerek üreten kişidir. Eski bir hac kapısı süsleme sanatçısı olan Şanlıurfalı resim ve grafik sanatçısı Abdurrahman Birden,“İnsanın geçmişini unutması, gelenekleri ile olan bağlarını koparmasının mümkün olmayacağını”dile getirerek çalışmalarıyla bizlere geçmişimizi öğreten, hatırlatan bir köprü görevi üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Şanlıurfa has a rich cultural heritage from the past. As a result of archaeological excavations and scientific research, it was revealed with Göbeklitepe that its history dates back to 12 thousand years ago. Urfa, which has hosted different civilizations and religious beliefs throughout history, has been the meeting point of human history. When we look at the historical past of Urfa, it is possible to see traces of Roman, Byzantine, Turkish and Islamic culture. It is the birthplace of Prophet Abraham, who is accepted as the ancestor of the three heavenly religions. Therefore, it has been considered sacred for Judaism, Christianity and Muslims in every period of history. Religious beliefs are the most important factor shaping the way of life of the people of Urfa. There are many signs of the Islamic religion. A sign is generally defined as a form, object, phenomenon, etc. that represents something other than itself and is capable of replacing what it represents. The symbols and signs in the Hajj, one of the five pillars of Islam, carry deep meanings. Respect for these symbols and signs is instrumental in becoming a conscious ummah and living the Muslim identity in the best way possible. Symbols and signs are utilized for many purposes in social life. In Şanlıurfa, after every Muslim who has the opportunity to go to the holy lands and fulfill his pilgrimage duty, various symbols, figures and ornaments are used on the front facade of the street entrance door of his house, indicating that this is a pilgrim's house and indicators that provide communication between space and people are used. Each symbol used in the pilgrimage gate decorations, which have become a tradition in Şanlıurfa, carries deep meanings in its essence. An artist is someone who produces by combining his creativity with his emotion, intelligence and talent. The painting and graphic artist Abdurrahman Birden, a former pilgrimage gate decoration artist from Şanlıurfa, Stating that“it is not possible for people to forget their past and break their ties with their traditions”, he has undertaken the duty of a bridge that teaches and reminds us of our past with his works.