Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı beceri temelli matematik sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre incelenmesi
Review of skill-based mathematics questions published by the Ministry of National Education according to the renewed Bloom taxonomy
  1. Tez No: 887957
  2. Yazar: AHU KÖSE AKDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR SIRMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ortaokul, beceri temelli soru, yenilenmiş Bloom taksonomisi, secondary school, skill-based question, revised Bloom taxonomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan beceri temelli matematik sorularını Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma deseninde yer alan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın dokümanları, T.C. Millî Eğitim Bakanlığının sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınava yönelik 2022-2023 eğitim-öğretim yılı ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında yayımladığı 80 tane örnek matematik test sorularından oluşmaktadır. Bu sorular, Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre doküman inceleme yönteminin kurallarına bağlı kalınarak analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre ekim ayında yayımlanan 10 sorunun ikisi kavramsal bilgi uygulama basamağında, biri kavramsal bilgi çözümleme basamağında, biri kavramsal bilgi uygulama basamağında, üçü işlemsel bilgi uygulama basamağında, biri işlemsel bilgi çözümleme basamağında, ikisi işlemsel bilgi değerlendirme basamağında yer almaktadır. Kasım ayında yayımlanan 10 sorunun ikisi kavramsal bilgi değerlendirme basamağında, üçü işlemsel bilgi uygulama basamağında, üçü işlemsel bilgi çözümleme basamağında, ikisi işlemsel bilgi değerlendirme basamağında yer almaktadır. Aralık ayında yayımlanan 10 sorunun ikisi işlemsel bilgi anlama basamağında, altısı işlemsel bilgi uygulama basamağında, ikisi işlemsel bilgi değerlendirme basamağında yer almaktadır. Ocak ayında yayımlanan 10 sorunun birisi kavramsal bilgi değerlendirme basamağında, dördü işlemsel bilgi uygulama basamağında, ikisi işlemsel bilgi çözümleme basamağında, ikisi işlemsel bilgi değerlendirme basamağında yer almaktadır. Şubat ayında yayımlanan 10 sorunun biri işlemsel bilgi anlama basamağında, dördü işlemsel bilgi uygulama basamağında, üçü işlemsel bilgi değerlendirme basamağında, ikisi işlemsel bilgi çözümleme basamağında yer almaktadır. Mart ayında yayımlanan 10 sorunun üçü kavramsal bilgi değerlendirme basamağında, biri işlemsel bilgi anlama basamağında, üçü işlemsel bilgi uygulama basamağında, biri işlemsel bilgi çözümleme basamağında, ikisi işlemsel bilgi değerlendirme basamağında yer almaktadır. Nisan ayında yayımlanan 10 sorunun biri işlemsel bilgi anlama basamağında, üçü işlemsel bilgi uygulama basamağında, üçü işlemsel bilgi değerlendirme basamağında, üçü işlemsel bilgi çözümleme basamağında yer almaktadır. Mayıs ayında yayımlanan 10 sorunun biri kavramsal bilgi değerlendirme basamağında, biri işlemsel bilgi anlama basamağında, beşi işlemsel bilgi uygulama basamağında, ikisi işlemsel bilgi çözümleme basamağında, biri işlemsel bilgi değerlendirme basamağında yer almaktadır. Sonuçlar: Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi boyutu bakımından incelendiğinde üstbilişsel bilgi basamaklarına ait soruların olmadığı, işlemsel bilgi basamağında, kavramsal bilgi basamağına göre yığılma olduğu görülmüştür. Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilişsel süreç boyutunda yaratma basamaklarına ait soruların olmadığı, uygulama basamağında diğer basamaklara göre bir yığılma olduğu görülmüştür. Uygulama, çözümleme ve değerlendirme basamaklarına ait sorulara yer verildiği ancak, bu soruların eşit oranda dağılım göstermediği ve aylara göre farklılık gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine skill-based mathematics questions published by the Ministry of National Education according to the Revised Bloom Taxonomy. Method: In this study, the document review method in the qualitative research design was used. Documents of the research, T.R. It consists of 80 sample mathematics test questions published by the Ministry of National Education in the months of October, November, December, January, February, March, April and May of the 2022-2023 academic year for the central examination of secondary education institutions that will accept students by examination. These questions were analyzed by adhering to the rules of the document review method according to the Revised Bloom Taxonomy. Findings: According to the results obtained, two of the 10 questions published in October are at the conceptual knowledge application level, one is at the conceptual knowledge analysis level, one is at the conceptual knowledge application level, three are at the procedural knowledge application level, one is at the procedural knowledge analysis level, and two are at the procedural knowledge evaluation level. Two of the 10 questions published in November are at the conceptual knowledge evaluation level, three are at the procedural knowledge application level, three are at the procedural knowledge analysis level, and two are at the procedural knowledge evaluation level. Two of the 10 questions published in December are at the procedural knowledge comprehension level, six are at the procedural knowledge application level, and two are at the procedural knowledge evaluation level. Of the 10 questions published in January, one is at the conceptual knowledge evaluation level, four are at the procedural knowledge application level, two are at the procedural knowledge analysis level, and two are at the procedural knowledge evaluation level. Of the 10 questions published in February, one is at the procedural knowledge comprehension level, four are at the procedural knowledge application level, three are at the procedural knowledge evaluation level, and two are at the procedural knowledge analysis level. Three of the 10 questions published in March are at the conceptual knowledge evaluation level, one is at the procedural knowledge understanding level, three are at the procedural knowledge application level, one is at the procedural knowledge analysis level, and two are at the procedural knowledge evaluation level. Of the 10 questions published in April, one is at the procedural knowledge comprehension level, three are at the procedural knowledge application level, three are at the procedural knowledge evaluation level, and three are at the procedural knowledge analysis level. Of the 10 questions published in May, one is at the conceptual knowledge evaluation level, one is at the procedural knowledge understanding level, five are at the procedural knowledge application level, two are at the procedural knowledge analysis level, and one is at the procedural knowledge evaluation level. Conclusions: When the revised Bloom Taxonomy was examined in terms of the knowledge dimension, it was seen that there were no questions regarding the metacognitive knowledge levels, and there was more accumulation in the procedural knowledge level than in the conceptual knowledge level. It has been observed that there are no questions regarding the creation steps in the cognitive process dimension of the revised Bloom Taxonomy, and that there is an accumulation in the application step compared to the other steps. It is seen that questions related to the application, analysis and evaluation steps are included, but these questions are not evenly distributed and vary according to months.