Fiziksel girdi yöntemiyle kayıt dışı ekonominin ölçülmesi: Türkiye'de vergi denetimi
Measuring the unregistered economy using the physical input method: Tax audit in Türkiye
- Tez No: 887989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Vergi Denetimi, Elektrik Tüketim Yöntemi, Informal Economy, Tax Audit, Electricity Consumption Method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada kayıt dışı ekonomi ve Türkiye'de vergi denetiminin etkileri konusu işlenmiştir. Kayıt dışı ekonomi gelişmişlik düzeylerine göre her ülkede az ya da çok fark etmeksizin küresel bir sorun olmaktadır. Herhangi bir ülkede kayıt dışı ekonominin artması o ülkede yaşayan insanlar için gelir dağılımı eşitliğini ve adaleti bozarak haksız rekabetin ortaya çıkmasına yol açan bir sorundur. Genel olarak kayıt dışı ekonominin tanımı, etkileri, nedenleri, kapsamı, tahmin ve mücadele yöntemleri anlatılmaktadır. Kayıt dışı ekonomiyi ölçmek oldukça güç olup, kullanılan yöntemlere bağlı olarak farklı veriler toplanmaktadır. Çalışmada, OECD ülkeleri ve Türkiye'de kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü tahmin etmek için 2014-2022 yıllarına ait elektrik tüketimi yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü tahmin ederken diğer tahmin yöntemlerine göre daha az tercih edilen elektrik tüketim yöntemini dikkate almaktır. Ayrıca elektriğin kaçak kullanım ihtimaline karşı elektrik üretim verileri de kullanılarak tahmin yöntemi farklı bir perspektiften incelenmiştir. Günümüzde modern vergi sistemi beyanlara dayanmaktadır. Elbette beyan sisteminin riskleri de bulunmaktadır. Vergi mükelleflerinin kayıt dışı faaliyetlerde bulunmasını önlemek amacıyla vergi idareleri gerekli denetimlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Çalışmada, Türkiye'de vergi denetim siteminin verimlilik ve etkinlik açısından nasıl işlediği; görevli kurumların bu konudaki çalışmaları ve mücadeleleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Son olarak yapılan araştırmalar doğrultusunda kayıt dışı ekonominin tamamen ortadan kaldırılamayacağı fakat uzun vadede küçülebileceği; bu küçülmenin ise verilen politika önerileri ile başarılı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of the informal economy and the effects of tax audits in Turkiye is discussed. The informal economy is a global problem in every country, to a greater or lesser extent, depending on their level of development. The increase in the informal economy in any country is a problem that disrupts income distribution, equality, and justice for those living there and leads to unfair competition. In the study, the definition of the informal economy, its effects, causes, scope, estimation, and combat methods are explained. Measuring the informal economy is complex; different data is collected depending on the methods used. The study used the electricity consumption approach for 2014-2022 to estimate the size of the informal economy in OECD countries and Turkiye. This study aims to consider the electricity consumption method, which is less preferred than other estimation methods when estimating the size of the informal economy. In addition, the estimation method was examined from a different perspective by using electricity production data against the possibility of illegal use of electricity. Today, the modern tax system is based on declarations. Of course, the declaration system also has risks. Tax administrations are obliged to carry out the necessary audits to prevent taxpayers from engaging in unregistered activities. The study examines how the tax audit system works in Turkiye in terms of efficiency and effectiveness. It also includes information about the work and struggles of the institutions in charge of this issue. Finally, recent research has shown that while the complete elimination of the informal economy may be a challenge, there is potential for significant shrinkage in the long run. The key to this success lies in the policy recommendations provided, which have the potential to make a substantial impact on reducing the informal economy.