The role of private military companies in conflict zones: Wagner Group in Mali
Özel güvenlik şirketlerinin çatışma bölgelerindeki rolü: Wagner Grubu'nun Mali'deki varlığı
  1. Tez No: 888001
  2. Yazar: VOLKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELEM EYRİCE TEPECİKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mali, Rusya, Wagner Grubu, African Corps, özel askeri şirketler, Mali, Russia, Wagner Group, African Corps, private military companies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Özel askeri şirketler; devletler, uluslararası kuruluşlar ve çok uluslu şirketlere güvenlik hizmeti sunmaktadır. Özel askeri şirketlerin tarihinde Soğuk Savaşın bitişi milat olmuştur. Savunma bütçelerinin azaltılması ve küçülen ordu birliklerinden terhis edilen askerler, özel askeri şirketlerin hızla çoğalmasına sebep olmuştur. Sağladıkları ekonomik, teknik ve siyasi katkılar dolayısıyla özellikle ABD, Birleşik Krallık ve Rusya menşeili özel askeri şirketler dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet göstermektedir. Şirketlerin görevleri arasında çatışmalarda yer alma, askeri danışmanlık ve eğitim, kritik tesislerin korunması ve lojistik hizmetlerin sağlanması yer almaktadır. Batı ülkelerine benzer şekilde Rusya'da da özel askeri şirketler Soğuk Savaş'ın bitimiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Bu noktada, hem Wagner Grubu, hem de 2023 yılında onun yerine kurulan Afrika Kolordusu, gerek askeri güvenlik gerekse ekonomik ve algı yönetimi operasyonları ile dikkat çekmektedir. Kronikleşmiş istikrarsızlık sorunuyla karşı karşıya olan Mali hükümeti 2021 yılı sonlarından itibaren Wagner güçlerini davet etmiştir. Kendi sınırları içerisinde egemenliğini tam olarak tesis edemeyen Mali hükümeti bu kapsamda Wagner ile işbirliği yapmaya karar vermiştir. Wagner, Mali'de de askeri, ekonomik ve dezenformasyon operasyonları yürütmüştür. Tezde arşiv kayıtları, ülkelerin kanun ve mevzuatı gibi birincil kaynakların yanı sıra; konuyla ilgili yayınlanmış kitap, makale, gazete, rapor ve benzeri araştırma çalışmaları gibi ikincil kaynaklardan da yararlanılarak Mali'nin Wagner ile ilişkisi analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Private military companies provide security services to states, international organizations and multinational corporations. The end of the Cold War was a turning point in the history of PMCs. Reduction of defense budgets and demobilization of soldiers from shrinking armies caused PMCs to proliferate rapidly. Due to the economic, technical and political contributions they provide, private military companies mostly from the USA, the UK and Russia, operate in different parts of the world. Duties of these companies range from taking part in conflicts, military consultancy and training, protecting critical facilities and providing logistics services. Similar to the Western equivalents, Russian private military companies emerged after the end of the Cold War. Both the Wagner Group and the African Corps, stand out with military security, business and perception management operations. The Malian government, which has been facing chronic instability problems, invited Wagner forces in late 2021. The government, which could not fully establish its sovereignty within its own borders, decided to cooperate with Wagner in this context. Wagner conducted military, business and disinformation operations in Mali. In the thesis, Mali's relationship with Wagner was analyzed by using primary sources such as archival records, laws and regulations of relevant countries, as well as secondary sources such as books, articles, newspapers, reports and similar research studies published on the subject.