Ortadoğu'da özel askeri şirketlerin güvenlik üzerindeki rolü: Irak vakası üzerinden oyun teorisi ile çatışma dinamiklerinin değerlendirilmesi
The role of private military companies in security in the Middle East: An evaluation of conflict dynamics through game theory based on the case of Iraq
- Tez No: 987200
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Savunma ve Savunma Teknolojileri, International Relations, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Ulusal güvenlik, National security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ortadoğu'da özel askerî şirketlerin (ÖAŞ) güvenlik üzerindeki rolünü Irak örneği üzerinden incelemekte ve bu rolün çatışma dinamiklerini nasıl etkilediğini oyun teorisi çerçevesinde analiz etmektedir. Soğuk Savaş sonrası dönemde devletlerin güvenlik alanındaki tekelinin zayıflamasıyla birlikte, özel askerî şirketler özellikle çatışma ve istikrarsızlık bölgelerinde giderek daha görünür aktörler hâline gelmiştir. Irak, devlet kapasitesinin zayıfladığı, çok aktörlü ve parçalı bir güvenlik yapısının ortaya çıktığı bir örnek olarak bu dönüşümü açık biçimde yansıtmaktadır. Çalışmada, Irak'taki güvenlik ortamında devlet, özel askerî şirketler, yerel halk ve diğer silahlı aktörler arasındaki stratejik etkileşimler ele alınmış; tarafların karar alma süreçleri oyun teorisi modelleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Özellikle güvensizlik, yanlış algılama ve misilleme döngülerinin çatışmayı nasıl derinleştirdiği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda Nash dengesi, Mahkûmlar İkilemi ve Tavuk Oyunu gibi temel oyun teorisi yaklaşımları kullanılarak ÖAŞ'lerin davranış kalıpları değerlendirilmiştir. Çalışma, özel askerî şirketlerin yalnızca güvenlik hizmeti sunan pasif aktörler olmadığını; aksine çatışma dinamiklerini dönüştüren ve güvenlik ortamının yönünü etkileyen stratejik aktörler olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle tez, güvenliğin özelleşmesi literatürüne teorik ve ampirik katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of private military companies (PMCs) in security in the Middle East through the case of Iraq and analyzes how this role affects conflict dynamics within the framework of game theory. In the post–Cold War period, as states' monopoly over security has weakened, private military companies have become increasingly visible actors, particularly in regions affected by conflict and instability. Iraq clearly reflects this transformation as a case where state capacity has weakened and a fragmented, multi-actor security structure has emerged. The study analyzes the strategic interactions among the state, private military companies, local populations, and other armed actors within Iraq's security environment, focusing on decision-making processes through game-theoretical models. In particular, it demonstrates how cycles of distrust, misperception, and retaliation deepen conflict dynamics. In this context, fundamental game theory approaches such as the Nash equilibrium, the Prisoner's Dilemma, and the Chicken Game are employed to evaluate the behavioral patterns of PMCs. The study argues that private military companies are not merely passive providers of security services but rather strategic actors that transform conflict dynamics and influence the direction of the security environment. In this respect, the thesis aims to make both theoretical and empirical contributions to the literature on the privatization of security.