Ebelerin dünya sağlık örgütünün pozitif doğum deneyimi için intrapartum bakım önerileri konusundaki görüşleri
Midwives' views on who's recommendations for intrapartum care for a positive birth experience
  1. Tez No: 888086
  2. Yazar: FUNDA BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN KARACA SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: İntrapartum Bakım, Pozitif Doğum Deneyimi, Ebe, Anne Dostu Hastane, DSÖ'nün İntrapartum Bakım Önerileri, Intrapartum Care, Positive Birth Experience, Midwife, Mother-Friendly Hospital, WHO's Intrapartum Care Recommendations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü'nün pozitif doğum deneyimi için önerdiği intrapartum bakım uygulamalarının, ülkemizde uygulanabilirliği konusunda ebelerin görüşlerini almak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, 02.01.2023-30.06.2023 tarihleri arasında İzmir'de anne dostu hastane olan olan iki ve anne dostu olmayan iki hastanenin doğumhane biriminde çalışan toplam 75 ebe ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, DSÖ'nün Pozitif Doğum Deneyimi için İntrapartum Bakım Önerileri Formu ve DSÖ'nün Pozitif Doğum Deneyimi için İntrapartum Bakım Önerilerine Ebelerin Görüşleri Formu kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 paket programinda kodlanarak Pearson Ki kare testi,Fisher's Exact testi, Çoklu Ki Kare testleri ile analiz edilmistir. Güven araligi 0.05 alınmıştır. Bulgular: Anne dostu hastanelerde çalışan ebelerin %85.7'si, çalıştıkları kurumun DSÖ'nün pozitif doğum deneyimi için önerdiği intrapartum bakım önerilerinin gerçekleştirilmesine“uygun”olduğunu belirtirken, bu oran anne dostu olmayan hastanelerde %22.5 olarak bulunmuştur. Anne dostu hastanelerde intrapartum bakım önerilerinin uygulanmasında karşılaşılan başlıca engeller arasında“ebe sayısının yetersizliği”(%60) ve“gereksiz farmakolojik yöntemlerin kullanımı”(%0) öne çıkmaktadır. Anne dostu olmayan hastanelerde ise,“fiziki ortam uygunsuzluğu”(%81.3) ve“gereksiz farmakolojik yöntemlerin kullanımı”(%12.5) yer almaktadır. DSÖ'nün önerdiği intrapartum bakımın uygulanabilirliği ve gerekli düzenlemeler konusunda; anne dostu hastanelerde hekim eğitimi %85.3, ebe yetkilerinin artırılması %11.8 ve malzeme sağlanması %8.8 gibi konularda olumlu görüşler bildirilmiştir. Anne dostu olmayan hastanelerde ise bu oranlar: hekim eğitimi %47.5, ebe yetkilerinin artırılması %12.5, malzeme sağlanması konusunda ise hiç olumlu görüş belirtilmemiştir. Ayrıca, her iki tip hastane arasında bakım planının sunulması ve fiziki ortam uygunluğu konularında da ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Sonuç: Anne dostu hastanelerin DSÖ'nün pozitif doğum deneyimi için intrapartum bakım önerilerini uygulamada daha iyi koşullara sahip olduğu ve ebelerin bu önerilerin uygulanmasında daha az engelle karşılaştıkları belirlenmiştir. Anne dostu olmayan hastanelerde ise fiziki ortamın uygunsuzluğu, ebe sayısının yetersizliği ve gereksiz uygulanan farmakolojik yöntemler gibi sorunlar belirgin olup, bu sorunların çözülmesi ile intrapartum hizmetlerin kalitesinin artması açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to gather midwives' opinions on the applicability of the World Health Organization's (WHO) recommendations for intrapartum care to achieve a positive birth experience in our country. Method:The research was conducted with 75 midwives working in the delivery units of two mother-friendly and two non-mother-friendly hospitals in İzmir between January 2, 2023, and June 30, 2023. Data collection tools included the Personal Information Form, WHO's Recommendations for Intrapartum Care for a Positive Birth Experience Form, and Midwives' Opinions on WHO's Recommendations for Intrapartum Care for a Positive Birth Experience Form. The collected data were coded and analyzed using SPSS 25 software with Pearson Chi-square test, Fisher's Exact test, and Multiple Chi-square tests. The confidence interval was set at 0.05. Results:85.7% of midwives working in mother-friendly hospitals stated that their institutions were“suitable”for implementing the WHO's recommendations for intrapartum care for a positive birth experience, while this rate was 22.5% in non-mother-friendly hospitals. In mother-friendly hospitals, the main obstacles to implementing intrapartum care recommendations included“insufficient number of midwives”(60%) and“unnecessary use of pharmacological methods”(60%).In non-mother-friendly hospitals, the obstacles were“unsuitable physical environment”(81.3%) and“unnecessary use of pharmacological methods”(12.5%).Regarding the applicability of WHO's recommendations and necessary adjustments, positive opinions in mother-friendly hospitals were given for physician training (85.3%), increasing midwife authority (11.8%), and providing materials (8.8%). In non-mother-friendly hospitals, these rates were 47.5% for physician training, 12.5% for increasing midwife authority, and no positive opinions for material provision. There were also significant differences between the two types of hospitals in terms of presenting a care plan and the suitability of the physical environment. Conclusion:It was determined that mother-friendly hospitals have better conditions for implementing WHO's recommendations for intrapartum care for a positive birth experience and that midwives face fewer obstacles in these institutions. In non-mother-friendly hospitals, significant issues such as unsuitable physical environment, insufficient number of midwives, and unnecessary pharmacological interventions were identified. Addressing these problems is crucial for improving the quality of intrapartum services.