Acil servise benzer şikayetlerle başvuran kırım kongo kanamalı ateşi ve üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almış hastaların tam kan parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of complete blood parameters of patients diagnosed with crimson congo hemorrhagic fever and upper respiratory tract infection presenting to the emergency department with similar complaints
  1. Tez No: 888194
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM DORU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DELİCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu, Acil Servis, Crimean Congo Hemorrhagic Fever, Upper Respiratory Tract Infection, Emergency Department
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi morbidite ve mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, halsizlik gibi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu hastalarında görülen semptomlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalarının başlangıç semptomları olarak karşımıza çıkar. Endemik bölgelerde özellikle yaz aylarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu benzeri semptomlarla acil servise başvuran Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastaları gözden kaçabilir. Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Şehir Hastanesi acil servise başvurup Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanısı almış hastaların tam kan parametrelerini karşılaştırarak iki grup arasındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçladık. Hemogram parametreleri arasında fark varsa, şüphelenilen hastalardan ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi gönderilerek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalarının acil serviste gözden kaçması engellenebilir. Metod: Bu çalışmada 1 Mart 2019 ile 30 Ağustos 2023 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvurup RT-PCR testi pozitif Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanısı alan hastalar ile 1 Aralık 2022 ile 28 Şubat 2023 tarihleri arasında yine Erzurum Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvurup Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu tanısı alan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. 18 yaş altı hastalar, kene temas öyküsü olan hastalar, kanama bulgusu olan hastalar, kronik hastalık öyküsü veya kronik ilaç kullanım öyküsü olan hastalar, hemogram istemi yapılmamış hastalar ve sistemde başvuru şikayetlerine ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların başvuru şikayetleri ve hemogram parametreleri hasta takip formuna kaydedildi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu hasta gruplarının hemogram değerleri SPSS veri analiz yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 203 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve 300 Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu olmak üzere toplam 503 vaka dahil edildi. Hasta gruplarından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olanların yaş ortalaması 49.0±17.8 yıl, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu olanların yaş ortalaması ise 32.0±14.8 yıl idi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının %62,1'i (n= 126) erkek, %37,9'u (n= 77) kadın iken, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu vakalarının %47.0'si (n=141) erkek, %53.0'ü (n=159) kadın bireyden oluşuyordu. Hemogram değerlerinin istatistiksel analizinde iki hasta grubu arasında MCV, RBC ve HGB değerleri arasında farklılık yoktu. WBC, RDW, PLT, MPV, NEU, LYM, MON, EOS, BAS ve PLCR dağılımları arasında ise anlamlı derecede farklılık bulundu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalarından 15'i mortal seyretmiş olup yaşayan ve hayatını kaybeden vakalar arasında WBC, RBC, HBG, PLT ve NEU dağılımları açısından anlamlı düzeyde fark vardı. Sonuç: Hastalığın ilk aşamasında klinik olarak spesifik olmayan semptomlara sahip olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları acil servislerde ilk aşamada Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu gibi benzer semptom gösteren hastalıklarla karıştırılabilir. Çalışmamız endemik bölgelerde özellikle de yaz aylarında yüksek ateş, halsizlik, eklem-kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal gibi spesifik olmayan semptomlarla acil servise başvuran hastalardan hemogram testi alınmasını önermektedir. Hemogram sonucundaki düşük WBC, PLT, NEU, LYM, MON, EOS, BAS ve yüksek PLCR, RDW, MPV değerleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından şüphelenmeleri için acil servis hekimlerine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Crimean Congo Hemorrhagic Fever is a disease with high morbidity and mortality. Symptoms such as fever, headache, widespread muscle pain and fatigue, which are seen in patients with Upper Respiratory Tract Infection, are the initial symptoms of Crimean Congo Hemorrhagic Fever patients. In endemic regions, especially in summer months, Crimean Congo Hemorrhagic Fever patients presenting to the emergency department with Upper Respiratory Tract Infection -like symptoms may be overlooked. In our study, we aimed to reveal the differences between the two groups by comparing the complete blood parameters of patients diagnosed with Upper Respiratory Tract Infection and Crimean Congo Hemorrhagic Fever who presented to the emergency department of Health Sciences University Erzurum City Hospital. If there is a difference between hemogram parameters, reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) test can be sent from suspected patients to prevent Crimean Congo Hemorrhagic Fever patients from being missed in the emergency department. Method: In this study, patients who were admitted to Erzurum City Hospital Emergency Medicine Clinic between March 1, 2019 and August 30, 2023 and diagnosed with Crimean Congo Hemorrhagic Fever with positive RT-PCR test and patients who were admitted to Erzurum City Hospital Emergency Medicine Clinic between December 1, 2022 and February 28, 2023 and diagnosed with Upper Respiratory Tract Infection were retrospectively evaluated. Patients under 18 years of age, patients with a history of tick contact, patients with bleeding symptoms, patients with a history of chronic disease or chronic drug use, patients who did not have a hemogram request, and patients whose admission complaints could not be accessed in the system were excluded from the study. Patients' presenting complaints and hemogram parameters were recorded on the patient follow-up form. Hemogram values of Crimean Congo Hemorrhagic Fever and Upper Respiratory Tract Infection patient groups were evaluated by SPSS data analysis method. Results: A total of 503 cases, including 203 Crimean Congo Hemorrhagic Fever and 300 Upper Respiratory Tract Infection, were included in the study. The mean age of patients with Crimean Congo Hemorrhagic Fever was 49.0±17.8 years, and the mean age of patients with Upper Respiratory Tract Infection was 32.0±14.8 years. While 62.1% (n=126) of Crimean Congo Hemorrhagic Fever cases were male and 37.9% (n=77) were female, 47.0% (n=141) of Upper Respiratory Tract Infection cases were male and 53.0% (n=159) were female. In the statistical analysis of hemogram values, there was no difference in MCV, RBC and HGB values between the two patient groups. There was a significant difference between the WBC, RDW, PLT, MPV, NEU, LYM, MON, EOS, BAS and PLCR distributions. Fifteen of the Crimean Congo Hemorrhagic Fever patients were mortal and there was a significant difference in WBC, RBC, HBG, PLT and NEU distributions between living and deceased patients. Conclusion: Crimean Congo Hemorrhagic Fever cases with clinically nonspecific symptoms in the early stage of the disease may be confused with diseases with similar symptoms such as Upper Respiratory Tract Infection in the initial stage in emergency departments. Our study suggests that in endemic areas, especially in summer months, hemogram tests should be obtained from patients presenting to the emergency department with non-specific symptoms such as high fever, malaise, joint-muscle pain, headache, nausea-vomiting, diarrhea. Low WBC, PLT, NEU, LYM, MON, EOS, BAS and high PLCR, RDW, MPV values in the hemogram result may help emergency department physicians to suspect Crimean Congo Hemorrhagic Fever.