Uzaktan algılama teknikleri kullanılarak kayısı bahçelerinin tespiti ve rekolte tahmini; Malatya Battalgazi örneği
Determination and yield estimation of apricot gardens by using remote sensing techniques; Malatya Battalgazi sample
  1. Tez No: 888220
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH VARLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı, NDVI, Rekolte Tahmini, Sentinel-2, Apricot, NDVI, Sentinel-2, Yield Estimation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dünyada yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler diğer birçok alanda olduğu gibi uzaktan algılama tekniklerinden biri olan uydu görüntülemede de, önemli gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Avrupa Uzay Ajansı(ESA) tarafından oluşturulan Avrupa Copernicus programının bir parçası olan Sentinel-2 verileri yüksek tekrar ziyaret süresi, geniş kapsama alanı ve yüksek mekânsal ve spektral çözünürlüklü görüntü sağlaması dolayısıyla birçok uygulamada olduğu gibi tarım uygulamalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ürün türlerinin belirlenmesi, verim tahmini için ilk adım niteliğindedir. Hasattan önce üretilen mahsul tipi haritalar, ülke ekonomisi adına yapılacak planlamalar için büyük önem arz etmektedir. Yapılan çalışmada Sentinel-2 uydu verilerinin sınıflandırılmasıyla Malatya ili Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde kayısı bahçelerinin tespiti yapılmıştır. Sınıflandırma işlemi sonucunda genel doğruluk %96.5 olarak hesaplanmıştır. Kayısı baçeleri tespiti yapıldıktan sonra 400 m aralıklarla nokta atılmış ve bu noktaların NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi) değerleri okutulmuştur. Elde edilen bu değerler rekolte tahmini amacıyla Malatya Ticaret ve Sanayi Odası rekolte tahmini verileriyle birlikte kullanılarak Malatya ili Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri için bazı istatistiksel hesaplamalar yapılmıştır. Yapılan hesaplamaların ardından Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinin 2018 ve 2019 yılı rekolte tahmini oranları ile Mayıs ayı NDVI oranları arasında bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar rekolte tahmini için Mayıs ayı NDVI verilerinin kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid technological developments in the world have brought about important developments in satellite imaging, which is one of the remote sensing techniques as in many other fields. Sentinel-2 data, which is a part of the European Copernicus program created by the European Space Agency (ESA), is widely used in agricultural applications as well as in many applications due to its high revisit time, wide coverage and high spatial and spectral resolution images. Determination of crop types is the first step for yield estimation. Crop-type maps produced before harvest are of great importance for planning on behalf of the country's economy. In this study, by using the Sentinel-2 satellite data classification, apricot orchards were determined in Battalgazi and Yeşilyurt districts of Malatya province. As a result of the classification process, the overall accuracy was calculated as 96.5%. After the determination of apricot branches, the points were taken at 400 m intervals and NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) values of these points were read. Some statistical calculations were made for Battalgazi and Yeşilyurt districts of Malatya province by using these values together with the yield estimation data of Malatya Chamber of Commerce and Industry for yield estimation. After the calculations, it was found that there is a correlation between yield estimates of 2018 and 2019 and May NDVI rates of Battalgazi and Yeşilyurt districts. The results showed that May NDVI data could be used for yield estimation.