Merleau-ponty'nin fenomenolojisinde algıda gerçekliğin yitimi sorunu
The problem of perception in merleau-ponty's phenomenology
  1. Tez No: 888227
  2. Yazar: ASLIHAN CANDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Beden, Fenomenoloji, Ontoloji, Ten, Gerçeklik, Perception, Body, Phenomenology, Ontology, Skin, Reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Merleau-Ponty, fenomenolojiyi algıyı zemine alarak kurar. Dünyaya gözlerimizi açıp bakmamız yeterdir algılamaya başlamak için. Algı, sadece zihne indirgenemez. Bedenle birlikte algılar ve algılanırız. Merleau-Ponty, Algının Fenomenolojisi' nde zihin-beden, özne- nesne ikiliğini aşmak için betimlemeye başlar. Dünya'ya zihin-beden birliği içinde katılınır. Bir dünyadan söz edebiliyorsak bu beden sayesinde olur. Dünya ile ilk temasımız beden sayesindedir. Fakat algının çok yönlü olması, bedenin şeyler içinde bir şey olarak yer alması bazı ayrımlara götürür. Bedeni nesnel beden ve fenomenal beden olarak, daha sonra yönelimsellik ile bedenin jestlerle birlikte ifadesi Merleau-Ponty'i 'anlam' kavramına götürmüştür. Anlam kavramı muğlak olarak vardır. Bedenin ve algının muğlaklığından anlam çıkmaktadır. Bu ayrımlar daha sonra Merleau-Ponty' nin fenomenolojisinde ikilik sorusunu tekrar sormasına sebep olmuştur ve ontolojiye geçişi burada başlar. Bedenin anonimliği düşüncesi ilk olarak tohumları Algının Fenomenoloji' sinde atılmıştır. Merleau-Ponty, ontolojiye geçtiğinde bedenin anonimliği düşüncesi onu ten ontolojisine götürür. Dünyanın teni kavramı tüm var olanlardan oluşmaktadır. Gören ile görünür, dokunan ile dokunulan hatta görünün altındaki görünmez de bu dünyanın ortak tenine katılır. Merleau-Ponty için ten kavramı ete kemiğe bürünmüş tenden daha fazlasıdır. Merleau-Ponty' nin fenomenolojisinde ve ten ontolojisinde anlam ve gerçeklik günümüzde şekillenmesinin izleri devam etmektedir. Bazen bir bakış ile dokunarak ve dokunularak başkaları ile gerçekliğimizin bağları var olmaktadır. Gerçeklik kavramı Merleau-Ponty'nin ontolojisinde temellendirilmeye başlamıştır. Muğlaklık kavramıyla başlayan anlamlandırma, Merleau-Ponty'nin ontolojisinde gerçeklik zemininde oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Merleau-Ponty establishes phenomenology based on perception. It is enough to change our perspective on the world to start perceiving it. Perception cannot be reduced to the mind alone. We perceive and are perceived together with the body. In the Phenomenology of Perception, Merleau-Ponty begins to describe the mental-body, subject-object dichotomy in order to overcome it. The world is attended to in mind-body unity. If we can talk about a world, it is thanks to this body. Our first contact with the world is through the body. However, perception is versatile, events are perceived as one thing, and do not undergo certain distinctions. Explaining the body as an objective body and a phenomenal body, together with gestures that were later developed with more comprehensiveness, led Merleau-Ponty to the concept of 'meaning'. The meaning is vaguely present. The meaning of the body and the ambiguity of perception is preserved. These distinctions later caused the question of storing duality in Merleau-Ponty's phenomenology, and this is where the transition to ontology begins. The anonymity of the body was first mentioned in the Phenomenology of the perception of parts. In the transition to ontology, Merleau-Ponty carries the idea of anonymity to his ontology. The skin terms of the world consist of all that exists. The seer and the visible, the toucher and the touched, and even the visible join the common meeting in this world. For MerleauPonty it is more than ten concepts and entrenched tendencies. The trace of the current shaping of meaning and reality continues in Merleau-Ponty's phenomenology and ontology. Sometimes the bonds of our reality with others come into being by touching and being touched with a look. Realism began to be grounded in Merleau-Ponty's ontology. Meaning, which begins with the concept of ambiguity, forms the basis of reality in Merleau-Ponty's ontology.