İdiopatik pulmoner fibrozis tanılı olgularda akciğer kanseri gelişme sıklığının ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
İdiopatik pulmoner fibrozis tanili olgularda akciğer kanseri gelişme sikliğinin ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
- Tez No: 888336
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA KÖMÜRCÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik pulmoner fibrozis, Akciğer kanseri, Antifibrotik tedavi, Idiopathic pulmonary fibrosis, Lung cancer, Antifibrotic therapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) hastalığının ortak fizyopatolojik yolaklar sebebi ile akciğer kanserine yatkınlığı arttırdığı düşünülmektedir. İPF'ye eşlik eden akciğer kanserinin mortaliteyi belirgin bir şekilde arttırdığı ve kötü prognoz ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmamızın amacı İPF tanılı olgularda akciğer kanseri gelişme sıklığının ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda özellikle değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması için farkındalık oluşturmasıdır. Gereç ve Yöntem: SBÜ İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde 01/01/2016 ve 31/12/2021 tarihleri arasında poliklinik ve yataklı servislerinde tanı alan İPF hastaları retrospektif olarak incelenmiştir. Grupların demografik verileri, solunum fonksiyon testleri, diffüzyon kapasiteleri, radyolojik paternleri, 6 dakika yürüme testi, sigara kullanma durumu, takibinde akciğer malignitesi gelişme durumu, gelişti ise; akciğer kanserinin alt tipi, anatomik lokalizasyonu, onkolojik tedavi durumu, antifibrotik tedavi alıp almadığı, aldı ise ne kadar süre ile aldığı ve hangi antifibrotiğin alındığı kaydedilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: Retrospektif olarak taranan 250 IPF hastasının %80.8'i erkek, %19.2'si kadındı. Ortalama yaş 66.53±8.60 olarak saptandı. Hastalarımızın 34'ünde (%13.6) akciğer kanseri gelişmiştir. Hastaların %88.2'sinde IPF, akciğer kanserinden daha önce gelişmiştir. %8.9'unda eş zamanlı tanı konulmuştur. %2.9'unda akciğer kanseri IPF'den daha önce tanı almıştır. Akciğer kanseri ve IPF tanılı hastalarda %97 hasta erkek iken, yalnız IPF'li hastalarda %78 hasta erkektir (p=0.019) Sigara kullanım oranı akciğer kanseri tanısının eşlik ettiği hastalarda %82, yalnız IPF tanılı hastalarda %57 olarak görülmüştür (p=0.01). Akciğer kanseri tanısı alan hastaların %67.6'sı skuamöz hücreli, %17.6 adenokarsinom, %14.7 küçük hücreli akciğer karsinomu olarak tanı almıştır. %61.9 hastada akciğer kanseri alt loblardan gelişmiştir. Gelişen tümör %76.5 oranında fibrotik parankim ile ilişkilidir. Tanı anında %29.4 hasta evre I, %2.9 hasta evre II, %29.4 hasta evre III, %38.2 evre IV olarak saptanmıştır. Akciğer kanseri tanısı alan hastaların %44.1'i onkolojik tedavi almamıştır. IPF ve akciğer kanseri tanılı hastalarda %47 oranında antifibrotik kullanımı mevcutken bu oran yalnız IPF tanılı hastalarda %75'tir (p=0.001). Antifibrotik kullanmayan hastalarda 8 kat artmış akciğer kanseri riski olduğu görülmüştür (p90 üstü olması, DLCO'nun %40 altı olması ve eşlik eden akciğer kanseri tanısı olması mortaliteyi arttıran faktörler olarak saptanmıştır. İPF'de mortalitenin bağımsız bir belirleyicisi olduğundan akciğer kanserinin erken tespiti için İPF hastalarında kapsamlı değerlendirmeler ve düzenli takip yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) is thought to increase susceptibility to lung cancer due to common physiopathologic pathways. It is known that lung cancer associated with IPF significantly increases mortality and is associated with poor prognosis. The aim of our study is to determine the frequency of lung cancer development and the factors affecting it in patients with IPF and to raise awareness to control especially modifiable risk factors in this direction. Materials and Methods: IPF patients diagnosed in outpatient clinics and inpatient services between 01/01/2016 and 31/12/2021 in SBÜ İzmir Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgery Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. Demographic data, pulmonary function tests, diffusion capacities, radiological patterns, 6-minute walk test, smoking status, development of lung malignancy in the follow-up, if developed; subtype of lung cancer, anatomical localization, oncological treatment status, whether antifibrotic treatment was received; if received, how long it was received and which antifibrotic was received were recorded and compared. Results: Of the 250 IPF patients screened retrospectively, 80.8% were male and 19.2% were female. The mean age was 66.53±8.60 years. Lung cancer developed in 34 (13.6%) of our patients. IPF developed before lung cancer in 88.2% of the patients. 8.9% were diagnosed simultaneously. 2.9% were diagnosed with lung cancer before IPF. While 97% of patients with lung cancer and IPF were male, 78% of patients with IPF alone were male (p=0.019). Smoking rate was 82% in patients with concomitant lung cancer and 57% in patients with IPF alone (p=0.01). Lung cancer was diagnosed as squamous cell lung carcinoma in 67.6%, adenocarcinoma in 17.6%, and small cell lung carcinoma in 14.7%. 61.9% of patients developed lung cancer in the lower lobes. The tumor was associated with fibrotic parenchyma in 76.5%. At the time of diagnosis, 29.4% patients were in stage I, 2.9% in stage II, 29.4% in stage III, and 38.2% in stage IV. Among patients diagnosed with lung cancer, 44.1% did not receive oncologic treatment. Antifibrotic use was 47% in patients with IPF and lung cancer compared to 75% in patients with IPF alone (p=0.001). An 8 times increased risk of lung cancer was observed in patients who did not use antifibrotic (p66 years, expected FEV1 less than 77%, FEV1/FVC ratio >90%, DLCO less than 40% and concomitant diagnosis of lung cancer were found to be factors increasing mortality. Since it is an independent predictor of mortality in IPF, comprehensive evaluations and regular follow-up should be performed in IPF patients for early detection of lung cancer.