Sağlıklı ve lösemili çocuklarda VZV (Varicella Zoster Virus) 'na karşı antikor sıklığı
The Incidence of antibodies to VZV (Varicella Zoster Virus) in healty children and children with leukemia
- Tez No: 88834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN YARKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi. Varicella aşısı, Varicella- Zoster Virus. Ill T.C. YÜKSEKÖSRETt» KURULU "DOKÜMANTASYON İEBKEZİ, Acute lymphoblastic leukemia, Varicella vaccine. Varicella zoster virus. IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Sağlıklı ve lösemili çocuklarda VZV (Varicella zoster virusu)'na karşı antikor sıklığı" Akut lenfoblastik lösemi (ALL)'li çocuklarda varicella zoster virusuna karşı spesifik IgG antikor cevabını araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada 1-15 yaş arası değişen 60 ALL'li çocuğa ait serum örnekleri ELISA ile değerlendirildi. Ayrıca ALL dışı malignensisi olan 28 çocuk ile kontrol grubu olarak 81 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. ALL'li çocukların 33 (%55)'ünün ALL dışı maiignensili çocukların 14 (%50)'ünün ve sağlıklı çocukların 70 (%86.4)'inin VZV IgG yönünden seropozitif olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, çalışmaya alınan ALL'li çocuklarda VZV enfeksiyonuna karşı duyarlılık %45'lik bir oranla yüksek bulundu. Bu nedenle ALL'li çocuklarda VZV'na karşı immünitenin araştırılarak seronegatif kişilere varicella aşısı uygulanmasının bu yüksek risk grubunda yer alanlarda VZV enfeksiyonuna bağlı komplikasyonların gelişmesini önleyeceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Incidence Of Antibodies To VZV (Varicella Zoster Virus) In Healthy Children And Children With Leukemia This study was planned to investigated spesific IgG antibody response in children with acute lymphoblastic leukemia (ALL). For this purpose the serum samples belong to 60 children with ALL (1-5 aged), 28 children with malignancy except ALL and 81 heathy children were evaluated by ELISA test. VZV IgG seropositivity was detected in 33 (55%) of children with ALL, 14 (50%) of children with other malignancy and 70 (86.4%) of heathy children. In conclusion the sensitivity to VZV infection was relatively high with the rate of 45%. For this reason, screening of immunity to VZV in children with ALL and administration of varicella vaccine to children who are seronegative will prevent complications of VZV infections in this high risk group.