Şükrü Tunar'ın klarnet taksimlerinin melodik ve makamsal yapılarının incelenmesi
Şükrü Tunar's clarinet partitions models and melodic of the investigation
  1. Tez No: 888357
  2. Yazar: MURAT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Taksim, klarnet, enstrüman, ġükrü Tunar, Analiz, Türk Müziği, Taksim, clarinet, instrument, ġükrü Tunar, Analysis, Turkish Music
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Sanatın doğuĢunu bununla birlikte değiĢim ve geliĢim sürecinde bireyin doğa ile etkileĢimi sonucu bazı sanat dalları ortaya çıkmıĢtır, müzik de bu sanat dallarından birisidir. GeçmiĢten günümüze gelen geleneksel müzikler adı altında adlandırılan Klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziği türleri içerisinde üflemeli çalgılar kategorisinde yer alan klarnet, yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan birisidir. Klarnet, müziğimize Klasik batı müziğinden gelmiĢ ve ülkemizde klarnet ailesinden olan sol klarnet tercih edilmiĢtir. BaĢta Klasik Batı Müziği olmak üzere Ülkemizde geleneksel Türk Müziği'nin iki alanı olan Klasik Türk Müziği ve Halk Müziği önemli bir yere sahiptir. Klasik Batı Müziği'nde daha ziyade si bemol klarnet kullanılmasına rağmen Türk Müziği‟nde genellikle sol klarnet tercih edilmekte, Halk müziğinde ise klarnet, yöresel müziklerde icra edilmektedir. Ülkemizde klarnet sazının icrası 19. yüzyılın baĢından günümüze kadar uzanmaktadır. Türk Müziği'nde kullanım ise; Klarnet Ġbrahim Efendi ile baĢlayıp, radyonun etkin olduğu dönemde popüler bir icracı olan ġükrü Tunar'ın (1907-1962) ve sonrasında Mustafa Kandıralının (1930-2021) icraları doğrultusunda ĢekillenmiĢtir. GeçmiĢten günümüze gelen klarnet kullanımı, icra tarzının ve yöresel icranın önemli bir temsilcisi olduğu düĢünülen ġükrü Tunar'ın icraları doğrultusunda hazırlanan bu çalıĢmada Türk Müziğindeki klarnet sazının tarihi geliĢimi, klarnet çeĢitleri, klarnet sazının Türk müziğindeki yeri hakkında bilgiler verilmiĢtir. Bunun yanında ġükrü Tunar‟ın hayatı, icracılığı, kendinden önceki ve sonraki klarnet icracılarından farklılığı gibi konular hakkında bilgiler verilmiĢtir. ÇalıĢmanın içeriği klarnet sazının tarihçesi, ġükrü Tunar‟ın TRT kayıtlarındaki taksimleri, taksimlerin notaya yazımı ve analizleri yapılmıĢtır. Taksimlerde iĢlenen makam özelliklerinin Türk Müziği Nazariyat sistemiyle örtüĢüp örtüĢmediği incelenmiĢtir. Elde edilen verilere göre ġükrü Tunar‟ın makamları kendine has kullanımının nasıl olduğu ve klarnet tavrını ortaya koymayı sunabilmektir.
Özet (Çeviri)
Clarinet performer in Turkey has been in existence since the early 19th century. Turkish Music study process; The performances of ġükrü Tunar (1907-1962) and later Mustafa Kandıral (1930- …), who was a popular performer who started with Clarinet Ġbrahim Efendi and became popular with radio, took the following form. The performances of ġükrü Tunar, who is considered to be an important representative of the aforementioned performance style and local performance from the past to the present, are information about the history of the Turkish Music clarinet instrument, the history of the clarinet instrument, the place of the clarinet instrument in Turkish music. In addition, information was given about subjects such as the life of ġükrü Tunar, his performance, and his difference from the clarinet performers before and after him. In the later stages of the study, the varieties of taksim form and the forms used in Turkish Music are explained. Known taksims of ġükrü Tunar were taken into consideration by listening to the records and modal analysis of the taksims was made. It has been examined whether the characteristics of makams in the Taksim coincide with the Turkish Music Theory system.