Tanıtım filmleri aracılığıyla kent kültürü ve marka kent kavramının yeni medya platformlarında inşası
Construction of urban culture and brand city concept on new media platforms through introduction films
  1. Tez No: 888448
  2. Yazar: TOLGA GEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SÜNBÜL OLGUNDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Turizm, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Tourism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tanıtım Filmi, Marka Kent, Turizm, Yeni Medya, Promotional Film, Brand City, Tourism, New Media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Günümüzde altyapı ve internet ağı ile hızla gelişen dijital teknolojiler ve yeni medya, kentlerin tanıtımıyla gerçekleşen markalaşma süreçleri ve turizm dinamiklerinde değişikliklere yol açmıştır. Gelişen yeni medya araçları, kentlerin ulusal veya uluslararası alanda tanıtımında önemli rol oynarken, yeni medyanın içerik türlerinden olan tanıtım filmleri bu sürecin etkili unsurlarından biri haline gelmiştir. Kavram olarak yeni medya, dijital teknolojiler sayesinde üretilen içerikleri ve medya içeriklerinin başta internet, sosyal medya platformları, bloglar ve video paylaşım siteleri gibi araçlar ile dağıtımını ifade etmektedir. Bu bağlamda küresel bir ağa sahip olan yeni medya, kentlerin geniş alanlarda tanınırlığının sağlanmasında ve kent imaj yönetimlerinde büyük önem taşımaktadır. Kent kavramı sadece mekânlar değil, aynı zamanda farklı birçok disiplinin bir arada çalıştığı sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik dinamiklerin tamamı olarak ele alınmaktadır. Dolayısıyla yeni medya platformları ve dijital teknolojiler kentlerin markalaşma süreçlerine destek sağlayarak küresel turizm piyasasında rekabet avantajı yaratmaktadır. Kent turizmine yönelik çalışmalar yeni medyanın platformlarının ortaya çıkması ile farklı gelişmeler göstermiştir. Yeni medya platformlarında yer alan kente yönelik tanıtım faaliyetleri, turistlik alanda yapılacak olan seçimleri ve seyahat planlamalarını da etkiler konuma gelmiştir. Sosyal medya başta olmak üzere dijital platformlarda paylaşım yapan kamusal ya da özel kurum ve kuruluşların yanı sıra o kenti ziyaret eden kişiler de destinasyon ve turizm deneyimlerini paylaşarak bu içerikler aracılığıyla kente yönelik farkındalık oluşturmaktadırlar. Tanıtım filmleri, kentlerin özelliklerini, turistik unsurlarını, imaj ve marka değerlerini kurguladığı işitsel ve görsel kodlar aracılığıyla aktarmaktadır. Bu filmler kentlerin kültürel, beşerî, dini, doğal ve tarihi unsurlarına yer vererek kentin imaj ve marka değerinin pekişmesini sağlamakta ve desteklemektedir. Tez çalışmasında örneklem kapsamına dahil edilen Büyükşehir statüsüne sahip on dört kentin“İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü”web sayfasında yer alan tanıtım filmleri görsel kodlar aracılığıyla kentsel unsurlar bakımından niteliksel içerik analizi yöntemiyle incelenerek filmlerde bu kentlerin hangi yönleriyle ön plana çıkarıldığına bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, infrastructure and internet network, rapidly developing digital technologies and new media have led to changes in the branding processes and tourism dynamics through the promotion of cities. While developing new media tools play an important role in the promotion of cities on a national or international scale, promotional films, one of the content types of new media, have become one of the effective elements of this process. As a concept, new media refers to the content produced thanks to digital technologies and the distribution of media content through tools such as the internet, social media platforms, blogs and video sharing sites. In this context, new media, which has a global network, is of great importance in ensuring the recognition of cities in wide areas and in city image management. When we look at the concept of city, it is considered not only as spaces, but also as a whole of social, cultural, political and economic dynamics where many different disciplines work together. Therefore, new media platforms and digital technologies create a competitive advantage in the global tourism market by supporting the branding process of cities. Studies on urban tourism have shown different developments with the emergence of new media platforms. Promotional activities for the city carried out through new media platforms have also affected the choices and travel plans to be made in the field of tourism. In addition to public or private institutions and organizations on digital platforms, especially social media, people who visit that city share their destination and tourism experiences and create awareness about the city through these contents. Promotional films convey the characteristics of cities, touristic elements, image and brand values through auditory and visual codes. These films include the cultural, human, religious, natural and historical elements of the cities, thus strengthening the image and brand value of the city and, in a sense, supporting this process. Promotional films on the“Provincial Directorate of Culture and Tourism”web page of 14 cities with metropolitan status included in the scope of the sample in the thesis study are examined with the qualitative content analysis method in terms of visual codes and urban elements, and it is seen which aspects of these cities are highlighted in the films.