Lagoftalmus tedavisinde pronator quadratus serbest kas flebi ile dinamik fasiyal reanimasyon: Kadavra çalışması
Dynamic facial reanimation with free pronator quadratus muscle flap in treatment of lagophthalmos: A cadaver study
- Tez No: 888527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İĞDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pronator quadratus, lagoftalmus, fasiyal paralizi, fasiyal reanimasyon, fasiyal sinir, frontal sinir, mikrovasküler kas transferi, Pronator quadratus, lagophthalmos, facial paralysis, facial reanimation, facial nerve, frontal nerve, microvascular muscle transfer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Pronator quadratus kasının fasiyal sinir paralizisine bağlı gelişen lagoftalmusun dinamik fasiyal reanimasyonunda serbest kas flebi olarak kullanılabilirliğinin oluşturulan kadavra modeli üzerinde gösterilmesi ve diseksiyonlar sırasında ilgili yapıların morfometrik ve anatomik ölçümlerinin yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplam 7 adet kadavraya ait, toplam 14 yüz yarımı ve 14 ön kol kullanıldı. Modifiye Blair insizyonu ile kombine yüz germe insizyonu ile fasiyal sinir, Carlson insizyonu ile pronator quadratus kası disseke edilip morfometrik veriler incelendi. Sinir ile birlikte alınan serbest pronator quadratus kas flebinin yüz bölgesine transferi ile fasiyal sinir frontal dalına koaptasyon sağlanarak fasiyal reanimasyon modeli oluşturuldu ve ölçümler yapıldı. Bulgular: Pronator quadratus kasının uzunluk ve genişlik ortalaması sırasıyla 45.98mm±3.88mm, 33.64mm±3.58mm olarak hesaplandı. Pedikül çap ve uzunluk ortalaması sırasıyla 1.47mm±0.13mm, 90.80mm±1.32mm olarak ölçüldü. Medial kantus ile lateral kantus arası mesafe 32.79mm±1.15mm, lateral kantus ile kontralateral frontal sinir koaptasyon hattı arası mesafe 85.70mm±2.45mm olarak hesaplandı. Lateral kantus ile tragus arası mesafe 89.19mm±2.12mm, STA ve STV çapları sırasıyla 2.38mm±0.09mm ve 2.61mm±0.21mm olarak belirlendi. AİN uzunluğu 97.31mm±1.86mm olarak hesaplandı. Frontal sinirin pitanguy hattına ve zigomatik arka uzaklığı sırasıyla 25.86mm±1.91mm ve 48.91mm±2.79mm olarak hesaplandı. Sonuç: Pronator quadratus kasının uzun pedikülü ve yüz bölgesindeki damarlarla uyumu sayesinde, serbest flep olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı. Anterior interosseöz sinirin yeterli uzunluğu sayesinde kontralateral sinir koaptasyonu yapılabileceği görüldü. Kasın inceliği ve kas liflerinin orbikülaris okuli kas liflerine paralel yerleştirilmesi anatomik adaptasyonunu kolaylaştırdı. Elde edilen veriler, cerrahi modelin uygulanabilirliğini destekledi. Çalışmamızın daha geniş örneklem ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The objective of this study is to demonstrate the feasibility of using the pronator quadratus muscle as a free muscle flap for dynamic facial reanimation in the treatment of lagophthalmos resulting from facial nerve paralysis. This was accomplished by creating a cadaver model and conducting morphometric and anatomical measurements during dissections. The study aims to evaluate the anatomical suitability and potential application of the pronator quadratus muscle in restoring facial function and improving eyelid closure in patients with facial nerve paralysis. Materials and Methods: In our study, a total of 7 cadavers, consisting of 14 facial halves and 14 forearms, were used. The facial nerve was dissected using a modified Blair incision combined with a facelift incision, and the pronator quadratus muscle was dissected using a Carlson incision. Morphometric data were examined. A facial reanimation model was created by transferring the free pronator quadratus muscle flap, taken along with the nerve, to the facial region and coapting it to the frontal branch of the facial nerve, followed by taking measurements. Results: The average length and width of the pronator quadratus muscle were calculated to be 45.98mm ± 3.88mm and 33.64mm ± 3.58mm, respectively. The average diameter and length of the pedicle were measured as 1.47mm ± 0.13mm and 90.80mm ± 1.32mm, respectively. The distance between the medial canthus and lateral canthus was calculated as 32.79mm ± 1.15mm, and the distance between the lateral canthus and the contralateral frontal nerve coaptation site was 85.70mm ± 2.45mm. The distance between the lateral canthus and the tragus was measured as 89.19mm ± 2.12mm. The diameters of the STA and STV were determined to be 2.38mm ± 0.09mm and 2.61mm ± 0.21mm, respectively. The length of the AIN was calculated to be 97.31mm ± 1.86mm. The distances of the frontal nerve to the Pitanguy line and the zygomatic arch were calculated to be 25.86mm ± 1.91mm and 48.91mm ± 2.79mm, respectively. Conclusion: The pronator quadratus muscle, with its long pedicle and compatibility with facial vessels, can be used as a free flap. The sufficient length of the anterior interosseous nerve allows for contralateral nerve coaptation. The muscle's thinness and parallel alignment of muscle fibers with orbicularis oculi muscle fibers facilitate adaptation. These findings support the feasibility of the surgical model. Further studies with larger sample sizes and clinical trials are needed to support these findings.