Fasiyal paraliziye bağlı lagoftalmi tedavisinde Botulinum Toksin A ile oluşturulan koruyucu pitozis
Prophylactic ptosis induced with Botulinum Toxin A in the treatment of lagophthalmos due to pripheric facial nerve paralysis
  1. Tez No: 229840
  2. Yazar: ÖZLEM EŞKİ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ARITÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin A, BOTOX, periferik fasiyal paralizi, lagoftalmi, pitozis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç:Periferik fasiyal sinir paralizisine bağlı lagoftalmi olgularında levator kasına Botulinum toksin A enjeksiyonu ile oluşturulan pitozisin değerlendirilmesi.Gereç ve yöntem:Ocak 2006 ile Aralık 2007 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalına periferik fasiyal paralizi ve lagoftalmi tanısı ile sevk edilen, koruyucu pitozis oluşturmak için levator kasına cilt yolu ile 7.5 Ü Botulinum toksin A enjeksiyonu yapılan 15 hasta prospektif olarak incelendi.Hastalara enjeksiyondan önce ve sonraki kontrollerinde görme keskinliği ölçümü, biyomikroskopik muayene, indirekt oftalmoskopi ile fundus muayenesi, şaşılık ve diplopi muayenesi yapıldı. Ayrıca kapak aralığı, üst kapak refleks mesafesi ve levator fonksiyonu ölçüldü, Schirmer testi yapıldı. Kontrollerde hastalar pitozis varlığı, pitozis derecesi, lokal ve sistemik yan etkiler açısından değerlendirildi.Bulgular:Yaş ortalamaları 55 ± 14.28 olan 8'i kadın, 7'si erkek toplam 15 hasta çalışmaya alındı. Levator kasına Botulinum toksin A enjeksiyonu ile 12 (% 80) hastada ağır, 2 (% 13.3) hastada orta, 1 (% 6.7) hastada hafif derecede pitozis elde edildi. Hiçbir hastada pitozis elde etmek için ikinci bir enjeksiyon gerekli olmadı. Pitozisin ortaya çıkma zamanı ortalama 2.33 ± 1.44 gün, maksimum pitozis oluşma zamanı ortalama 5.73 ± 2.63 gün olarak tespit edildi. Pitozis ortalama 10.53 ± 2.89 hafta boyunca devam etti.Kapak aralığı ölçümlerinin ortalaması; enjeksiyondan önce 11.06 ± 1.86 mm, enjeksiyondan 1 hafta sonra 3.80 ± 2.90 mm, 1 ay sonra 5.60 ± 2.72 mm, 2 ay sonra 8.60 ± 2.13 mm, 3 ay sonra 10.86 ± 1.59 mm olarak tespit edildi. Kapak aralığında 1. haftada istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edildi (p < 0.01) ve 3. ayda enjeksiyondan önceki seviyesine yakın değerlere ulaşıldı. Pitozis gelişiminden sonra kornea bulgularında istatistiksel olarak anlamlı düzelme (p< 0.01) ve günlük yapay göz yaşı ihtiyacında azalma (p< 0.01) tespit edildi. Hastalar ortalama 3.46 ± 0.83 ay takip edildi. Takip süresince hiçbir hastada lokal yada sistemik bir yan etki görülmedi.Sonuç:Periferik fasiyal paraliziye bağlı lagoftalmisi olan hastalarda levator kasına Botulinum toksin A enjeksiyonu ile elde edilen pitozis oküler yüzeyin korunmasında ve mevcut korneal komplikasyonların tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Konservatif yöntemlerin yetersiz kaldığı ve cerrahi tedavinin gerekli olduğu olgularda alternatif bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Purpose:Evaluation of ptosis induced by the injection of Botulinum toxin A into levator muscle in patients with lagophthalmos due to peripheric facial nerve paralysis.Material and Method:Fifteen patients referred to Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Ophthalmology Department between January 2006 and December 2007 with the diagnosis of peripheric facial paralysis and lagophthalmos were evaluated prospectively after injection of 7.5U Botulinum toksin A into their levator muscles subcutaneously to produce ptosis.Ophthalmologic examinations performed before and after injections included measurements of visual acuity, biomicroscopic anterior segment evaluation, fundus evaluation by indirect ophthalmoscopy, strabismus and diplopia assessment. Additionally interpalpebral distance, upper eyelid margin reflex distance, upper lid excursion and Schirmer test scores were measured. In control visits, patients were evaluated in terms of presence and degree of ptosis as well as local and systemic side effects of the injection.Results:Fifteen patients (8 female, 7 male) with a mean age of 55 ± 14.28 were included in the study. Ptosis was achieved in all patients after injection of Botulinum toksin A which was mild in 1, moderate in 2, severe in 12 cases. No patient needed a second injection. Effect of Botulinum toxin A, which was assessed as severity of ptosis, started in a mean time of 2.33 ± 1.44 days and peaked in 5.73 ± 2.63 days. The mean duration for ptosis was 10.53 ± 2.89 weeks.Mean interpalpebral distance was 11.06 ± 1.86 mm before injection, 3.80 ± 2.90 mm 1 week after injection, 5.60 ± 2.72 mm after 1 month, 8.60 ± 2.13 mm after 2 months and 10.86 ± 1.59 mm after 3 months.