Fungal Keratitli Olgularımız
Fungal Keratitis Cases
- Tez No: 267451
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK REHA ERSÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fungal keratit, predispozan faktörler, labaratuar tanı yöntemleri, tedavi, prognoz, Fungal keratitis, predisposing factors, laboratory diagnostic techniques, treatment and prognosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç : Fungal keratitin halen en önemli körlük sebeplerinden biri olduğu için etyolojisi, epidemiyolojisi, predispozan risk faktörleri, klinik özelliklerini ve labaratuar tanı yöntemlerini yeniden gözden geçirmek ve tedavisi ile ilgili yenilikleri tartışmak amacıyla olgularımızı bildirdik.Gereç ve Yöntem: Kasım 2004 ile Kasım 2009 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kornea Birimi 'ne Kornea ülseri nedeniyle başvuran 300 hastanın dosyaları taranarak retrospektif analiz yapıldı. Sitolojik örneklemelerinde mantar hifleri tespit edilen fungal keratit tanısı konmuş 52 hasta çalışmaya alındı. Kliniğimizde kornea ülseri tanısı konulup sitolojik örneklemelerinde mantar gösterilemeyen hastalar çalışma dışı bırakıldı.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 46,1 ± 19,5 (5-85) olarak bulundu. Hastaların 14'ü bayan (% 26,9), 38'i (% 73,1) erkekti. 52 hastanın 7'sinde Diabet, 3'ünde böbrek yetmezliği, 32'sinde travma öyküsü (organik maddeler veya metallere bağlı ya da nedeni bilinmeyen travma..) mevcuttu. 9 hastada steroidli damla, 2 hastada topikal anestezik damla (Alcain®), 2 hastada ise kontakt lens kullanma öyküsü vardı. 7 hastada daha önce geçirilmiş cerrahi öyküsü mevcuttu. 3 hastada lagoftalmus mevcuttu. 13 hastanın kültüründe üreme oldu. Bu hastaların 4 tanesinde kültüründe fungal ajan üretilebildi. Tüm hastalara antifungal tedavi ortalama 14,8 ± 33,7 (1-235) hafta verildi. 3 hastaya amniyon zar nakli uygulandı. Bu hastalardan biri, nakile rağmen kornea perforasyonu geliştiği için enükleasyon ve primer implantasyon yapılırken diğer ikisine penetran keratoplasti yapıldı. İki hastaya enfeksiyonun ön kamaraya ilerlemesi nedeniyle, iki defa intrakamaral 0.1 ml % 5 dekstrozda 5 µg amfoterisin B uygulandı. Hastalarda başlangıç görme keskinlikleri; persepsiyon- projeksiyon ile 0,5 arasındaydı. 21 hastada tedavi sonrasında görme keskinliğinde artış oldu. Diğer hastalardan 20'sinde görme keskinliklerinde değişiklik olmadı. Hastaların beş tanesinde görme keskinliği 1,0 sırasına yükselirken, on sekizinde 0,1 ve üzerinde görme keskinliği elde edildi.Sonuç: Fungal keratitler tanı ve tedavi alanındaki gelişmelere rağmen halen kötü prognozlu seyretmektedirler. Hastalığın kendisi, risk faktörleri, tanı yöntemleri, kontrol altına alınmasında önlemlerin alınması ve tedavi seçenekleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Since fungal keratitis is the most important reason for blindness, we wanted to review. Etiology, epidemlogy and predisposing risk factors, clinical features and laboratory diagnosis techniques and to discuss innovations we have set forth our cases.Materials and Methods: Files of 300 patients who have applied to University of Cukurova Faculty of Medicine, Department of Eye Diseases ?Cornea Unit for cornea ulcers between November 2004 and November 2009 have been reviewed and analyzed. In cytological samples, 52 patients that had fungal hyphe have been diagnosed with fungal keratitis. Patients which have been diagnosed with cornea ulcer that did not show fungus in cytological samples were excluded from our study.Results: The average age of the patients was found to be 46.1 ± 19.5 (5-85). 14 of the patients was female (26.9%) and 38 was male (73.1%). Out of the 52 patients, 7 had diabetes, 3 had renal failure, 32 had trauma (due to organic materials or metal or for unknown reasons). 9 patients had used steroid eye drops, 2 had used topical anaesthetic drops (Alcain®) and 2 had used contact lenses. 7 patients had operation in the past. 3 patients had lagoftalmus. In 13 patients there was growth in cultures. Fungal agents were produced in the cultures of 4 of these patients. The patients underwent antifungal treatment for 14.8 ± 33.7 (1-235) weeks on average. 3 patients had amnionic membrane transplant. Cornea perforation developed in one of the patients in spite of the transplant and primary implant was done, penetrating keroplasty was performed on the other two patients. Two patients were given 0.1 ml % 5 dekstrose 5 µg amfoterisin B due to infection in the front compartment. The patients had visual acuity between perception-projection and 0.5 in the beginning. There was improvement in visual acuity in 21 patients after treatment. There was no change in visual acuity in the other 20 patients. Visual acuity had risen to 1 in 5 patients and was around 0.1 and over in the other 18.Conclusion: In spite of developments in diagnosis and treatment techniques, fungal keratitis still has bad prognosis. The disease itself, the risk factors, diagnostic procedures, precautions should be taken to keep the disease under control and it is essential to have detailed information about different treatment options.