Sıçanlarda deneysel sipermetrin toksisitesinde intravenöz lipid emülsiyonunun etkisinin araştırılması
The investigation of the intravenous lipid emulsion effect on experimental cypermethrin toxicity in rats
  1. Tez No: 888643
  2. Yazar: MERVE AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntravenöz Lipid Emülsiyonu, Oksidatif Stres, Sıçan, Sipermetrin, Toksikasyon, Cypermethrin, Intravenous Lipid Emulsion, Oxidative Stress, Rat, Toxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda sipermetrin (CYP) toksikasyonunda intravenöz lipid emülsiyonu (ILE) tedavisinin bazı toksikolojik, patolojik, biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 32 adet yetişkin erkek Sprague dawley sıçan kontrol, sipermetrin (CYP), sipermetrin+intravenöz lipid emülsiyonu (CYP+ILE) ve sipermetrin+genel tedavi (CYP+GT) olmak üzere dört gruba ayrıldı. CYP toksikasyonu tek doz 450 mg/kg doz sipermetrin oral yolla indüklendi. CYP+ILE grubuna %20 ILE 12,4 ml/kg I.V. yolla 10 dakika süreyle uygulandı. CYP+GT grubuna etkin kömür 1-3 mg/kg ve magnezyum sülfat 1g/kg oral yolla, atropin 2 mg/kg İ.P. verildi. İlaç uygulamasından 24 saat sonra anestezi altındaki sıçanlardan kan örnekleri ve ötenazilerini takiben karaciğer ve böbrek dokusu örnekleri alındı. Bulgular: Dokulara ait oksidatif stres parametreler değerlendirildiğinde, karaciğer dokusunda CYP grubu ile karşılaştırıldığında, CYP+ILE grubunda süperoksit dismutaz aktiviteleri, glutatyon seviyeleri ve katalaz aktiviteleri istatistiksel olarak yüksek, malondialdehit ve myeloperoksidaz seviyeleri istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Böbrek dokusunda ise CYP grubu ile karşılaştırıldığında, CYP+ILE grubunda sadece süperoksit dismutaz aktiviteleri ve glutatyon seviyeleri istatistiksel olarak yüksek bulundu, diğer parametreler arasında anlamlı fark bulunamadı. CYP ile oluşturulan DNA hasarına bakıldığında, CYP+ILE grubunda kuyruk momenti ve kuyruk yoğunluğunun anlamlı olarak düşük olduğu belirlendi. Serum örneklerinden elde edilen biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde, ALT ve üre değerlerinde CYP grubu ile CYP+ILE grubu arasında anlamlı fark tespit edildi, ancak diğer biyokimyasal parametrelerde anlamlı bir fark bulunamadı. Hematolojik parametreler incelendiğinde, K grubu ile karşılaştırıldığında CYP grubunda hematokrit (%), hemoglobin (g/dl), eritrosit (ml/mm3) ve değerleri istatistiksel olarak düşük, CYP grubu ile karşılaştırıldığında, CYP+ILE grubunda trombosit (103/mm3) değeri istatistiksel olarak yüksek bulundu. Diğer hematolojik parametreler arasında anlamlı fark bulunamadı. Karaciğer ve böbrek dokusunun histopatolojik değerlendirilmesinde, CYP grubunda konjesyonlar görülürken, CYP+ILE grubunda sınırlı patolojik değişiklikler tespit edilmiştir. İmmunohistokimyasal parametreler değerlendirildiğinde ise, karaciğer ve böbrek Bcl-2 immunoreaktivitesinin CYP+ILE grubunda önemli ölçüde pozitif olduğu belirlenmiştir. Karaciğer kaspaz-3 immunoreaktivitesinde en yüksek skor CYP+ILE grubunda görülürken, böbrek kaspaz-3 immunoreaktivitesinde en yüksek skorun CYP+GT grubunda olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız sonucunda elde edilen veriler, ILE'nin sipermetrinin olumsuz etkilerine karşı etkili olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of intravenous lipid emulsion (ILE) treatment on some toxicological, pathological, biochemical, and hematological parameters in cypermethrin (CYP) toxicity in rats. Material and Methods: Thirty-two adult male Sprague Dawley rats were divided into four groups: control, cypermethrin (CYP), cypermethrin+intravenous lipid emulsion (CYP+ILE), and cypermethrin+general treatment (CYP+GT). CYP toxicity was induced by a single oral dose of 450 mg/kg of cypermethrin. In the CYP+ILE group, 20% ILE (12.4 ml/kg) was administered intravenously for 10 minutes. For the CYP+GT group, activated charcoal (1-3 mg/kg), magnesium sulfate (1 g/kg) orally, and atropine (2 mg/kg, intraperitoneally) were given. Blood samples were taken from anesthetized rats 24 hours after drug administration, and liver and kidney tissue samples were collected following euthanasia. Results: When oxidative stress parameters of tissues were evaluated, superoxide dismutase activities, glutathione levels, and catalase activities were found to be statistically higher, while malondialdehyde and myeloperoxidase levels were found to be statistically lower in the CYP+ILE group compared to the CYP group in liver tissue. In kidney tissue, compared to the CYP group, only superoxide dismutase activities and glutathione levels were found to be statistically higher in the CYP+ILE group, with no significant difference found between other parameters. Considering the DNA damage caused by CYP, it was determined that the tail moment and tail density were significantly lower in the CYP+ILE group. When the biochemical parameters obtained from serum samples were evaluated, a significant difference was found between the CYP group and the CYP+ILE group in ALT and urea values, while no significant differences were found in other biochemical parameters. When hematological parameters were examined, hematocrit (%), hemoglobin (g/dl), and erythrocyte (ml/mm3) values were statistically lower in the CYP group compared to the control group, while the platelet (103/mm3) value was statistically higher in the CYP+ILE group compared to the CYP group. No significant difference was found between other hematological parameters. In the histopathological evaluation of liver and kidney tissue, congestion was observed in the CYP group, while limited pathological changes were detected in the CYP+ILE group. When immunohistochemical parameters were evaluated, it was determined that liver and kidney Bcl-2 immunoreactivity were significantly positive in the CYP+ILE group. The highest score in liver caspase-3 immunoreactivity was seen in the CYP+ILE group, while the highest score in kidney caspase-3 immunoreactivity was found in the CYP+GT group. Conclusion: The data obtained from our study revealed that ILE may be effective against the negative effects of cypermethrin.