Lısfrank yaralanmalarında cerrahi tedavi sonuçlarımız
Surgical treatment results in lisfranc injuries
  1. Tez No: 888691
  2. Yazar: FERHAT YILDIRIM HOYUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KARSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Lisfrank yaralanması, komplikasyon, cerrahi tedavi, açık redüksiyon, Lisfranc injury, complication, surgical treatment, open reduction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmadaki amacımız kliniğimize 2014-2022 yılları arasında Lisfrank eklem yaralanması ile başvuran hastalardan cerrahi tedavi uyguladığımız hastaları yaralanma şekline, yaralanma tipine, redüksiyon ve fiksasyon yöntemlerine göre literatürden elde ettiğimiz bilgiler ve tecrübelerimiz ışığında klinik, radyolojik ve fonksiyonel açıdan değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğimizde 2014 – 2022 yılları arasında Lisfrank yaralanması nedeniyle opere edilen 18 yaş üstü 44 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların 26'sına kapalı redüksiyon perkütan fiksasyon 18'ine açık redüksiyon internal fiksasyon uygulanmıştır Hastaların fonksiyonel, klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirilerek çalışmamız gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 44 Lisfrank yaralanmasının 21'inde (%53,12) komplikasyon gelişti. En sık rastlanan komplikasyon artroz n=17 (% 38,6) olmuştur. Komplikasyonlar her iki cerrahi yöntem grubunda benzer oranda gözlenmiştir. Hastaların ayak fonksiyonelliğini değerlendirmek için kullandığımız AOFAS ölçeğinin ortalaması 83,88 ± 9,86, Maryland Ayak Skoru ortalaması 83,05 ± 10,1. Hastaların ağrısızlığını değerlendirdiğimiz VAS ölçümün ortalaması 2,25 ± 0,97 idi. Sonuç: Kliniğimizde Lisfrank yaralanması nedeniyle opere edilen hastalarımızın sonuçları klinik, fonksiyonel ve radyografik olarak iyi düzeydedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Our aim in this study was to evaluate the patients who were admitted to our clinic with Lisfranc joint injuries between 2014 and 2022, according to the type of injury, type of injury, reduction and fixation methods in the light of the information we obtained from the literature and our experience in terms of clinical, radiological and functional aspects. Method: Forty-four patients over the age of 18 who underwent surgery for lisfranc injury between 2014 and 2022 in Atatürk University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology were included in our study. The files of the patients were evaluated retrospectively. Closed reduction percutaneous fixation was performed in 26 patients and open reduction internal fixation was performed in 18 patients. Functional, clinical and radiologic results of the patients were evaluated. Results: Complications developed in 21 (53.12%) of the 44 Lisfranc injuries evaluated. The most common complication was arthrosis n=17 (38.6%). Complications were similar in both surgical method groups. The mean of the AOFAS scale we used to evaluate the foot functionality of the patients was 83.88 ± 9.86, the mean of the Maryland Foot Score was 83.05 ± 10.1. The mean of the VAS measurement we used to evaluate the painlessness of the patients was 2.25 ± 0.97. Conclusion: The results of our patients operated for lisfranc injury in our clinic are clinically, functionally and radiographically good.