Lisfrank yaralanmalarının cerrahi tedavi sonrası radyolojik ve klinik sonuçları; retrospektif kohort çalışması
Radiological and clinical outcomes after surgical treatment of lisfranc injuries: A retrospective cohort study
  1. Tez No: 1008341
  2. Yazar: YUSUF DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERSİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Lisfrank yaralanması, tarsometatarsal eklem, açık redüksiyon internal fiksasyon, primer artrodez, fonksiyonel sonuçlar, radyolojik değerlendirme, Lisfranc injury, tarsometatarsal joint, open reduction and internal fixation, primary arthrodesis, functional outcomes, radiological evaluation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Lisfrank yaralanmaları, tarsometatarsal eklem kompleksinde bağ ve/veya kemik yapılarının bütünlüğünün bozulmasıyla ortaya çıkan geniş spektrumlu yaralanmalardır. Bu retrospektif kohort çalışmasının amacı, 2012–2024 yılları arasında kliniğimizde cerrahi olarak tedavi edilen akut Lisfrank yaralanmalarının klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmek ve farklı cerrahi yaklaşımların etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 67 hastanın demografik verileri, travma mekanizmaları, Myerson sınıflaması, cerrahi zamanlama, kullanılan fiksasyon yöntemleri ve takip sonuçları incelendi. Postoperatif değerlendirmede AOFAS midfoot, FAOS, Maryland Ayak Skoru, SF‑12, VAS gibi klinik skorlamalar ile radyolojik ölçümler (diastaz, medial küneiform yüksekliği, Meary açısı) analiz edildi. Ayrıca kaynamama, posttravmatik artroz ve komplikasyon oranları değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 28.0 programı ile p<0,05 anlamlılık düzeyi esas alınarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 67 hastanın ortalama yaşı 40,0±13,2 yıl idi. Hastaların %52,2'sine açık redüksiyon internal fiksasyon, %31,3'üne perkütan K‑teli fiksasyonu ve %16,4'üne primer artrodez uygulanmıştı. En sık görülen yaralanma tipi Myerson B2 (%65,7) idi. Yaralanma‑ameliyat arası süre ortalama 5,1±4,8 gündü. Kaynamama oranı %19,4 olarak bulundu. ARİF grubunda birçok fonksiyonel değerlendirme skorunun diğer cerrahi yöntemlere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Yetersiz redüksiyon, artmış diastaz ve anatomik dizilimde bozukluk, daha kötü fonksiyonel sonuçlar ve yüksek posttravmatik artroz riski ile ilişkiliydi. Sonuç: Lisfrank yaralanmalarının cerrahi tedavisinde başarı, büyük ölçüde anatomik redüksiyonun sağlanması ve stabil fiksasyonla ilişkilidir. Bu çalışmada ARİF yöntemi fonksiyonel açıdan daha üstün sonuçlar göstermiştir. Cerrahi gecikme ve anatomik dizilimde bozukluk komplikasyon oranlarını artırmaktadır. Bulgularımız, erken tanı, dikkatli cerrahi planlama ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Lisfranc injuries represent a broad spectrum of injuries resulting from disruption of the ligamentous and/or osseous structures of the tarsometatarsal joint complex. The aim of this retrospective cohort study was to evaluate the clinical, radiological, and functional outcomes of acute Lisfranc injuries surgically treated at our clinic between 2012 and 2024, and to compare the effectiveness of different surgical approaches. Materials and Methods: A total of 67 patients who met the inclusion criteria were retrospectively analyzed in terms of demographic characteristics, mechanisms of injury, Myerson classification, timing of surgery, fixation methods, and follow-up outcomes. Postoperative evaluation included clinical scoring systems such as the AOFAS midfoot score, FAOS, Maryland Foot Score, SF-12, and VAS, as well as radiological measurements including diastasis, medial cuneiform height, and Meary's angle. Rates of nonunion, posttraumatic osteoarthritis, and other complications were also assessed. Statistical analyses were performed using SPSS version 28.0, with a significance level set at p<0.05. Results: The mean age of the 67 patients was 40.0 ± 13.2 years. Open reduction and internal fixation was performed in 52.2% of patients, percutaneous K-wire fixation in 31.3%, and primary arthrodesis in 16.4%. The most common injury pattern was Myerson type B2 (65.7%). The mean interval between injury and surgery was 5.1 ± 4.8 days. The overall nonunion rate was 19.4%. Functional outcome scores were significantly higher in the ORIF group compared to other surgical techniques (p<0.05). Inadequate reduction, increased diastasis, and loss of anatomical alignment were associated with poorer functional outcomes and a higher risk of posttraumatic osteoarthritis. Conclusion: Successful surgical management of Lisfranc injuries is largely dependent on achieving anatomical reduction and stable fixation. In this study, ORIF demonstrated superior functional outcomes. Surgical delay and residual malalignment were associated with increased complication rates. These findings highlight the importance of early diagnosis, meticulous surgical planning, and an individualized treatment strategy.