Urban biophilia in Ankara: Enhancing the environmental experience through biophilic design in the Alacaatli neighborhood
Ankara'da kentsel biyofilya: Alacaatlı mahallesinde biyofilik tasarım yoluyla çevre deneyiminin geliştirilmesi
- Tez No: 888825
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE MÜGE AKKAR ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Biyofilya, Biyofilik Şehir, Doğa Deneyimi, Ankara, Alacaatlı, Biophilia, Biophilic City, Nature Experience, Ankara, Alacaatlı
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Doğanın kentsel ortamlara entegrasyonu, çevre kalitesini ve deneyimini tehdit eden zorluklara yanıt olarak dünya genelinde giderek daha yaygın hale gelmektedir. Edward O. Wilson ve Stephen R. Kellert tarafından popülerleştirilen biyofilya hipotezi, insanların doğal dünya ile bağ kurma ve deneyimleme konusunda genetik bir eğilim taşıdığını öne sürmektedir. Ancak, çağdaş kentsel ortamlar yalnızca bireyleri doğadan izole etmekle kalmayıp, aynı zamanda şehir yaşamına özgü ek zorluklar da getirmektedir. Bu durum çevre deneyimini ve yaşam kalitesini topluca etkilemektedir. Ankara'da, hızlı nüfus artışı ve arsa piyasası tarafından yönlendirilen kontrolsüz kentleşme hem yaşam kalitesini hem de çevresel koşulları daha da kötüleştirmiştir. Bu tezin amacı, Alacaatlı mahallesinde biyofilik ortamı geliştirmek olup, Ankara'daki geniş çaplı kentsel planlama girişimleri için öncü olmayı hedeflemektedir. Ankara şehri ve Çayyolu bölgesinin tarihsel arka planını, Alacaatlı mahallesindeki iklim koşullarını ve nüfus trendlerini kapsayan ve biyofilik deneyimi değerlendirmek için sistematik saha gözlem yöntemlerini kullanarak, biyofilik tasarım stratejilerinin uygulanmasını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu stratejiler, bu bölgedeki belirgin zorluklara yanıt olarak yaşam kalitesini ve çevresel deneyimi artırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The integration of nature into urban environments is becoming increasingly prevalent worldwide in response to growing challenges that threaten the quality and experience of our environments. The biophilia hypothesis, popularized by Edward O. Wilson and Stephen R. Kellert, asserts that humans possess a genetic predisposition to seek connection with and experience the natural world. However, contemporary urban environments not only isolate individuals from nature but also introduce additional challenges inherent to city living, all of which collectively impact the experience of the environment and quality of life. In Ankara, uncontrolled urbanization driven by rapid population growth and the urban land market has further compromised both the quality of life and environmental conditions for its residents. The objective of this thesis is to enhance the biophilic environment within the Alacaatlı neighborhood, with the intention of setting a precedent for the broader urban planning initiatives in Ankara. Through a case study approach encompassing the historical background of the city of Ankara and the Çayyolu district, current climatic conditions and population trends in the Alacaatlı neighborhood, and systematic field observations to assess the biophilic experience, this study aims to demonstrate the application of biophilic design strategies. These strategies seek to enhance both quality of life and environmental experience in response to the distinct challenges present in this area.