Ardışık analiz ve örneklem genişliğine etkisi
Sequential analysis and its effect on sample size
- Tez No: 88884
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN KARAAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Ardışık Analiz, İki Kitle Oranları Testi, Örneklem Genişliğini Azaltma, Sequential Analysis, Testing for Two Population Proportions, Minimizing Sample Size TP YÜKSEKÖ?RETİM KORULU W"......-.«..«« merkezi
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
IV ÖZET * Ardışık Analiz ve Örneklem Genişliğine Etkisi Bu çalışmanın amacı, ardışık analiz çözümlemesinin binom dağılan kitlelerde oranların test edilmesinde kullanım yöntemleri hakkında bilgi vermek ve klasik çözümlemelerde hesaplanan sabit örneklem genişliğiyle ardışık analiz çözümlemesinde kullanılan Ortalama Örneklem Sayısı'nın (ASN) karşılaştırmasını yapmaktır. Bu amaçla uygulamada iki kitle oranlarının testinde hesaplanan sabit örneklem genişlikleri ile ardışık analizde hesaplanan Ortalama Örneklem Sayısı (ASN) fonksiyonunun değişik oranlar ile birinci ve ikinci tip hata olasılıklarına göre karşılaştırması yapılmış ve ardışık analiz kullanılarak örneklem genişliğinin yüzde olarak ortalama kazancı bulunmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda görülmüştür ki, ardışık analiz çözümlemesinde ortalama olarak örneklem genişliğinde yaklaşık %60 kazanç sağlanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu kazanç sadece ortalamadır ve her kullanılan ardışık analiz çözümlemesinde klasik yöntemlere göre daha az örneklem genişliği kullanılmayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sequential Analysis and Its Effect on Sample Size The purpose of this study is to introduce sequential analysis, which is used to test binomially distributed population proportions, and to compare the required sample size that is determined by classical methods and Average Sample Number (ASN) determined by sequential analysis. For this purpose, in this study a comparision is made between classical methods in which sample sizes are determined in advance and Average Sample Number (ASN) function with varying proportions, Type I (a) and Type II (0) errors in a planned sequential analysis, and also, the average gain in the size of the sample as a percentage is evaluated. The result of this study showed that the saving in the sample size may be as large as approximately 60% on the average, however it does not mean that all of the designed sequential analysis will be more beneficial. This is an expectation that will result in the long.