Gebe ve jinekoloji polikliniklerinde çalışan ebe ve hemşirelerin kızlık zarı muayenesine ilişkin görüş ve yaklaşımları
Views and approacties related to virginity examination of midwife and nurse who work in pregnancy and gynecology policlinics
- Tez No: 88883
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kızlık Zarı Muayenesi/himen.Kültür, Ebe ve Hemşire Yaklaşımı, Kadın IV, Virginity Examination/ hymen, Culture, Approaches of Midwife and Nurse, Women
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Gürsoy, E.,Gebe ve Jinekoloji polikliniklerinde çalışan ebe ve hemşirelerin kızlık zarı muayenesine ilişkin görüş ve yaklaşımları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1999. Araştırma, gebe ve jinekoloji polikliniğinde çalışan ebe ve hemşirelerin kızlık zarı muayenesine ilişkin görüş ve yaklaşımlarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara ili merkezinde bulunan, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastaneler ile Üniversite hastanelerinin gebe ve jinekoloji polikliniklerinde görev yapan 101 ebe ve hemşire oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Veriler, Ki Kare, Yüzdelik ve Fisher' in Kesin Ki Kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda, araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin çoğunun kzm' ye ilişkin bilgi almadıkları, bu konuda bilgi verilmesinin gerekli olduğu belirtilmiştir. Ebe ve hemşirelerin çoğunluğunun bekareti önemsediği ve evlilik öncesi cinsel birlikteliğe karşı oldukları saptanmıştır. Ancak ebe ve hemşirelerin hemen hemen tamamının bireyin istemi dışında kzm yapılmasına karşı oldukları saptanmıştır. Böyle bir muayeneye ancak bireyin kendisinin karar verebileceği vurgulanmıştır. Ebe ve hemşirelerin, kzm ile ilgili yasal dayanaklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları saptanmıştır. Ebe ve hemşirelerin çoğunluğu tarafından kzm sonucunda gelişen intiharların gereksiz olduğu vurgulanmıştır. Araştırmada ebe ve hemşirelerin evlenme şekilleri ve evlilik öncesi cinsel birliktelik hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Görücü usulü ile evlenenlerin evlilik öncesi cinsel birlikteliğe karşı oldukları saptanmıştır. Hemşirelik yüksek okulu mezunu hemşirelerin kzm sırasında daha bağımsız işlevler yaptıkları sağlık meslek lisesi mezunu hemşirelerin ise daha bağımlı ve rutin işlevleri yerine getirdikleri saptanmıştır. Ebe ve hemşirelerin kzm konusunda daha bilinçli ve etkili hizmet verebilmeleri için; mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim programlarında cinsel sağlığın korunması ve geliştirilmesiyle ilgili konulara yer verilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Gürsoy, E., Views and approaches related to virginity examination of midwife and nurse who work in Pregnancy and Gynecology policlinics, Hacettepe University Health Institution Nursing Programme, Post Graduate Thesis, Ankara, 1999. This is done to discover the views and approaches of midwife and nurse who work in Pregnancy and Gynecology policlinics related to virginity. 101 Midwife and Nurse working in hospitals and in Pregnancy and Gynecology policlinics of University Hospitals that belong to Ministry of Health and Social Security Organization in central province of Ankara constitute the thesis. The data has been collected with the questioners preparated by the researcher. Such data are evaluated by making use of the tests such as qi square, percentage taking and absolute qi square of Fisher. At the end of the research, it has been found that the most of the midwife and nurse participated to the research has not been given any information about the virginity test and it is necessary to give them the relevant information. It is determined that the most of the midwife and nurse consider virginity important and they are against having an inter course before the marriage. Yet, Approximately all midwife and nurses has been against virginity test without their willing. It is emphasized that woman makes her own decision to have such an examination. Midwife and nurse has no adequate knowledge about the legal support. Most of the midwife and nurse has emphasized that the suicides followed virginity tests are unnecessary. In this research, it has been revealed that there is a positive relationship between the point of views of midwife and nurse such as the marriage type and to have inter course before the marriage. Most of the women married by match maker are found to be against having an inter course before marriage.lt is found that Nursing Institution of Higher Education graduates work more freely during the virginity tests, but as for health vocational school graduates, they perform more bound and routine works It is necessary that relating topics about protection of sexual health and development of sexual health should be placed in the pre-graduated timetable programme and post-graduated programme so that midwives and nurse could give the their services more effectively about virginity tests.