Müzikte çeşitleme formu ve Sergey Rahmanınov'un Op.42 'Corelli'nin Bir Teması Üzerine Çeşitlemeler' adlı eserinin yapısal analizi
Variation form in music and musical analysis of Sergey Rachmaninoff's Op.42 'Variations on a Theme by Corelli̇'
- Tez No: 888861
- Danışmanlar: DOÇ. FAHRETTİN EREN YAHŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Variation types, Op. 42. Variations on a theme of Corelli, Piano, Rachmaninoff, Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, S.Rahmaninov'un Op.42 Corelli'nin bir teması üzerine çeşitlemeler eserinin müzikal analizi çalışmasıdır. Tezin ilk bölümünde Rahmaninov'un hayatı, piyano eserleri ve stili örneklerle sergilenmiştir. İkinci bölümde Çeşitleme kavramı ve farklı dönemlerde izlediği yollar, çeşitleme yazan bestecilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Rahmaninov'un yaratıcılığında çeşitleme formu ve Corelli'nin bir teması üzerine çeşitlemelerin müzikal analizi yapılmıştır. Rahmaninov'un piyano için Op.42 'Corelli'nin bir teması üzerine çeşitlemeler' eserinde yer alan yirmi çeşitlemeden oluşan analizler doğrultusunda, form ve armonik dil, müzikal doku, tonal-modal yapı gibi müzikal unsurların özellikleri incelenmiştir. Çalışmada yer alan piyano için Sergey Rahmaninov'un Op.42 'Corelli'nin bir teması üzerine çeşitlemeler' eserinin form ve müzik unsurlarının özellikleri analiz edilmiş, bu analiz sırasında literatür tarama yönteminden yararlanılmıştır. S. Rahmaninov'un dahi bir besteci ve piyanist olarak müzik tarihine kazandırdığı eserlerin ve en önemlisi çeşitlemelerin iyi anlaşılması, dönemsel ve yorumsal gelişime katkı sağlaması ve bu analizin pek çok müzisyene yol gösterici olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a musical analysis of S. Rachmaninov's work of variations on a theme of Corelli Op.42. In the first part of the thesis, Rachmaninoff's life, piano works, style were presented with examples. In the second part, the concept of variation and the ways it followed in different periods and composers who wrote variations are mentioned. In the third chapter, the musical analysis of variations on the form of variation in Rachmaninov's creativity and a theme of Corelli were made. The characteristics of musical elements such as form and harmonic language,musical texture, and tonal-modal structure were examined in line with the analysis of twenty variations in Rachmaninov's Op.42 'Variations on a Theme of Corelli' for piano. For the piano in the study, the features of the form and musical elements of Sergey Rachmaninov's Op.42 'Variations on a Theme of Corelli' were analyzed, and the literatüre review method was used during this analysis. It is aimed that the works that S. Rachmaninoff brought to the history of music as a composer and pianist, and most importantly, the variations, contribute to the periodical and interpritive development and this analysis will guide many musicians.