Antalya ili Alanya örneğine gelen sağlık turistlerin in plastik cerrahi ve estetik operasyon tercihlerinin potansiyel araştırması
Potential research of plastic surgey and aesthetic operation preferences of health tourists coming to Alanya case in Antalya province
  1. Tez No: 888865
  2. Yazar: ALİME MERDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AYDIN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Sağlık turisti, Akreditasyon, Health tourism, Health tourist, Accreditation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim alı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sağlık insanların fiziksel, ruhsal ve mental olarak iyi olma halidir. Turizm ise insanların ruhsal ve mental sağlıklarını iyileştirmek ve gezmek, görmek için yapılan seyahatlere denir. Son dönemlerde popüler olan sağlık turizmi kavramı insanların gezerken eğlenirken tedavi olmalarını ya da tedavi olurken gezip, görmelerine imkân sunmuş oldu. Son yıllarda gelişen sağlık turizmi hastaneler poliklinikler ve sağlık merkezlerine olan ilgiyi arttırmıştır. Sağlık turizmi insanların ihtiyaç ve isteklerine göre medikal turizm, termal turizm ile engelli ve geriatri turizmi adı altında çeşitlendirildi. Çalışmamızda medikal turizmi araştırırken sağlık turistlerinin ihtiyaçları doğrultusunda göz hastalıkları, cerrahi operasyonlar, plastik ve estetik operasyonları daha çok tercih ettiğini görmekteyiz. Sağlık turizmi Türkiye açısından sağlık alanında birçok gelişmeyi sağlarken, sağlık turisti açısından da hem hızlı hem de ucuz tedavi koşullarını sağladığından en çok tercih edilen 10 ülke arasında yer almaktadır. Bununla birlikte Türkiye'de özellikle deniz, kum ve güneşten yaralanabilecekleri tatil merkezlerini tercih eden sağlık turistleri için kamu ve özel hastanelerde kalite ve akreditasyon belgelerini alarak onlar için vazgeçilmeyecek fırsatlar sunulmaktadır. Turizmin başkenti olan Antalya ili Alanya merkezinde sağlık turizminin plastik ve estetik cerrahi alanında veya kozmetik cerrahi alanında sağlık turistlerine sunduğu hizmetlerin potansiyeli araştırılarak çalışmada gösterilmiştir. Bu sayede Antalya ili Alanya bölgesinde sunulan sağlık hizmetleri sağlık turizmi açısından avantajları ve dezavantajlarının bulunduğu birçok çalışmada rehber olabilecek bir çalışma oluşturulmuştur. Alanya özellikle plastik ve estetik operasyonlarda sağlık turizmi potansiyeli oldukça yüksek ve tercih edilebilir bölge olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Health is the state of physical, spiritual and mental well-being of people. Tourism, on the other hand, refers to travels made to improve people's spiritual and mental health and to travel and see. This concept, which has become very popular especially in recent times, has allowed people to get treatment while having fun while traveling or to travel and see while being treated. As health tourism, which has developed in recent years, has increased the interest in hospitals, polyclinics and health centers. Health tourism has been diversified according to people's needs and wishes under the names of medical tourism, thermal tourism and disabled and geriatric tourism. While researching medical tourism in our study, we see that health tourists prefer eye diseases, surgical operations, plastic and aesthetic operations in line with their needs. While health tourism provides many developments in the field of health for Turkey, it is among the 10 most preferred countries for health tourists as it provides both fast and cheap treatment conditions. In addition, indispensable opportunities are offered to health tourists in Turkey, who prefer holiday centers where they can benefit from the sea, sand and sun, by obtaining quality and accreditation certificates in public and private hospitals. The potential of the services offered by health tourism to health tourists in the field of plastic and aesthetic surgery or cosmetic surgery in the center of Alanya, Antalya province, which is the capital of tourism, has been researched and demonstrated in the study. In this way, a study has been created that can be a guide in many studies on the advantages and disadvantages of health services offered in the Alanya region of Antalya province in terms of health tourism. Alanya has a high potential for health tourism, especially in plastic and aesthetic operations, and is a preferable region.