Östrojen ve demirin oral mukozanın keratinizasyonuna etkileri
The Effects of estrogen and iron on the keratinization of oral mucosa
  1. Tez No: 88891
  2. Yazar: BERNA ARTVİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKAN KARABIYIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Obstetrics and Gynecology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Estrogen, iron, oral mucosa
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Artvinli, B., Östrojen ve demirin oral mukozanın keratinizasyonuna etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Oral Diagnoz ve Radyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 1999. Bu çalışmada; östrojen ve demirin oral mukozanın keratinizasyonuna etkileri incelenmiştir. Sigaranın oral mukoza keratinizasyonuna etkisini ortadan kaldırmak amacıyla, çalışmaya sigara içmeyen kadınlar dahil edilmiştir. Çalışmaya yaşları 20-35 arasında olan, 28 günde bir adet gören, doğum kontrol hapı kullanmayan 26 kadın ile yaşları 50-65 arasında olan, en az 5 yıl önce menopoza girmiş, daha önce hormon replasman tedavisi almamış olan 18 kadın alınmıştır. Kadınların hepsinden bukkal simir alınmış ve keratinizasyonun değerlendirilmesinde karyopiknotik indeks kullanılmıştır. Araştırmamızın sonuçlarına göre; oral mukoza keratinizasyonu östrojenden etkilenmemektedir. Ayrıca; demir eksikliği olup adet gören kadınlar ile postmenopozal kadınlar arasında oral mukoza keratinizasyonu açısından farklılık görülebileceğini ve bu farklılığın nedeninin demir eksikliği olabileceğini söylemek mümkündür. Anahtar kelimeler, östrojen.demir, oral mukoza. T (t DOKÜMANTASYON IEEI
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Artvinli,B., The effects of estrogen and iron on the keratinization of oral mucosa. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Oral Diagnosis and Radiology, Ankara, 1999. In this study, the effects of estrogen and iron on the keratinization of the oral mucosa were evaluated. The effect of cigarette on the keratinization of the oral mucosa are controlled by including non-smoker women to the study. Twenty- six women aged 20-35 who menstruate regularly on a 28 day basis and do not take birth control pills and 18 postmenopausal women aged 50-65 who are on postmenopausal period for 5 years or more and have not received hormone replacement therapy were selected for the study. Buccal smears were taken from all women and keratinization evaluated with karyopyknotic index. According to the results of our study estrogen does not effect the keratinization of the oral mucosa. Also; it is possible to say that, there could be a difference between menstruating women with iron deficiency and postmenopausal women regarding the keratinization of the oral mucosa and that, the cause of this could be iron deficiency.